pisząc wiersze resztką sumienia

Moderatorzy: Gloinnen, eka

ODPOWIEDZ
Wiadomość
Autor
Jarek B

pisząc wiersze resztką sumienia

#1 Post autor: Jarek B » 23 lip 2012, 19:09

tęsknię za matką
gdy jej nie widzę

marzę o pierogach
niesfornym kosmyku włosów
dłoniach i pyłkach mąki
na nosie

potem już tylko
pamiętam usta
żałosną nutę

prawda
boli mnie głowa
"poezja wieków to gówno , jest żałosna.."

Awatar użytkownika
Gloinnen
Administrator

Re: pisząc wiersze resztką sumienia

#2 Post autor: Gloinnen » 26 lip 2012, 8:55

Jest w tym wierszu niewykorzystany potencjał. Ogólnie rzecz biorąc - poprawny tekst, z tym że chyba jednak zabrakło mu "tego czegoś", tej "iskry", która wyróżniłaby utwór na tle innych o podobnej tematyce i z poprawnego zrobiłaby - dobry.

Pozdrawiam,
:beer:

Glo.
Niechaj inny wiatr dzisiaj twe włosy rozwiewa
Niechaj na niebo inne twoje oczy patrzą
Niechaj inne twym stopom cień rzucają drzewa
Niechaj noc mnie pogodzi z jawą i rozpaczą

/B. Zadura

Sede Vacante

#3 Post autor: Sede Vacante » 26 lip 2012, 10:42

Ja czytam ten wiersz ciągle pamiętając o poprzednich, o pewnym obrazie wyłaniającym się nich, nakreślającym sytuację, w jakiej znajduje się peel, jeśli przyjąć, że wiersze są kawałkami całości jednego życiorysu.
I bardzo pasuje ten "kawałek układanki" do reszty. Zarówno dość "uboga" w porównaniu do poprzednich forma, jak to, że wiersz jest króciutki, jak i sama opisana sytuacja.
Wcześniejsze wiersze autora traktują o nieustannym życiu na krawędzi, nie chce przytaczać tutaj, bo każdy może sam przeczytać, ale pokazują dość dramatyczny obraz, wiele przeżyć, za które nie chce się dać złamanego grosza.
Więc musi w końcu nadejść taki moment, że peel będzie tak słaby, zmęczony i osamotniony, że zacznie marzyc tylko o beztroskim dzieciństwie, gdy problemów nie było, albo były błahe, a mama zawsze była blisko, chroniła, opiekowała się i człowiek czuł, że przy niej nic mu się nie stanie.
I ta forma w dość krótkim tekście, bo nawet to może pokazywać opadanie z sił, brak tchu i energii do wyswobodzenia krzyku. Jedynie krótki list osoby, która ma już serdecznie dość i chce być tylko tym dzieckiem wtulonym w mamusiną spódnicę.
Bez względu na to, czy historia jest dobrze zinterpretowana przez mnie, czy nie, oraz czy jest prawdą, czy fikcją - w mojej interpretacji, jaka odnajduję bardzo podoba mi się całość tego wiersza, jak i opowieść złożona z ich większej ilości. Wszystko jest bardzo prawdziwe, jak raport z miejsca zdarzeń i wiele w tym uczuć smutku, samotności, bólu, strachu. ale tego niezauważanego, tego, który chowa się gdzieś pod skórą, a peel niby chce paść na kolana i prosić o pomoc, ale jest zbyt silny, może dumny, więc postępuje totalnie na odwrót. To naprawdę jest samo życie.
"Nie głaskało mnie życie po głowie,
nie pijałem ptasiego mleka -
no i dobrze, no i na zdrowie:
tak wyrasta się na człowieka..."

W. Broniewski - "Mannlicher"

Marcin Sztelak

#4 Post autor: Marcin Sztelak » 26 lip 2012, 17:14

Zgadzam się z poprzednikiem, utwór sam w sobie jest ledwie poprawny, brakuje w nim jakiegoś wyróżnika, natomiast patrząc przez pryzmat innych utworów to wiersz jak najbardziej na miejscu zarówno wyróżniający się jak i pasujący do innych...

Pozdrawiam.

Jarek B

#5 Post autor: Jarek B » 26 lip 2012, 19:26

...brawo...moi kochani "detektywi" :) pozdrówka...ot... chwila słabości:)
"poezja wieków to gówno , jest żałosna.."

witek kiejrys

#6 Post autor: witek kiejrys » 30 wrz 2012, 14:27

dobry wiersz. tyle,
:)
samotność łączy tych, których zbiorowisko rozdziela

Albert Camus

iskierka

#7 Post autor: iskierka » 30 wrz 2012, 14:41

dobry wiersz ładny przekaz, ale smutny. Ale mógłby być lepszy