Svetishoveli

Moderatorzy: eka, Leon Gutner

Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
coobus

Re: Svetishoveli

#11 Post autor: coobus » 05 sty 2013, 22:41

Zrobione tam przeze mnie zdjęcie uzupełnia słowa wiersza.
Wiara jest czymś naturalnym, ortodoksja zawsze będzie przysłaniać ją ciemną chmurą.
Dziękuje za słowa, świadczące o dobrym zrozumieniu moich intencji. Za miłe słowa... :)
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
” Intuicyjny umysł jest świętym darem, a racjonalny umysł - jego wiernym sługą." - Albert Einstein

Ania ayalen

#12 Post autor: Ania ayalen » 06 sty 2013, 11:52

wroce tu jeszcze, wroce do tytulu- slysze w nim swiety dom, schronienie swietosci. Co.oznacza?

Awatar użytkownika
Dante

#13 Post autor: Dante » 06 sty 2013, 14:27

Cóż, w kulturze europejskiej wpajano wiernym przede wszystkim strach przed Bogiem, a "bój się Boga" było i jest głównym przesłaniem, służacym też podniesieniu rangi "sług bożych". Mnie osobiście bardziej odpowiada atmosfera kosciołów murzyńskich w Ameryce, gdzie śpiewa sie pisni wesołe, wyrażajace radość z obcowania z Bogiem.
Wprawdzie perlisty śmiech to może zbyt "wyrazista" i rzekłbym kontrowersyjna ( bo może byc rozumiana opacznie) metoda manifestowania miłosci do Boga, ale w wierszu to dopuszczalne dla założonej tezy przejaskrawienie.

Ciekawy temtat i dobre wykonanie :ok:

Pozdrawiam
AD
Co partaczowi zajmie trzy strony,
geniusz w trzech słowach pomieści,
dlatego wierszy moich jest mało,
lecz za to ileż w w nich treści
;-)

Awatar użytkownika
coobus

#14 Post autor: coobus » 07 sty 2013, 18:08

Dante - dobrze to wyraziłeś.

Ania - pytasz o tłumaczenie nazwy… O ile się orientuję, Sveti Cchoveli (bo różnie się to przenosi z gruzińskiego) oznacza „żyjący słup”. Towarzyszy temu wiele legend, nie miejsce tu na opisywanie.
Podrzucę Ci tylko link, gdzie masz zdjęcia z wielu pięknych miejsc. To, za którym ja tęsknię, to widok z Dżvari na Mtschetę i znajdujący się tam zespół kościelny, utrwalony w wierszu, miejsce gdzie schodzą się dolinami dwie rzeki. Wybacz, że na tym zakończę temat, bo cel tej rubryki jest inny. Pozdrawiam serdecznie :)

http://www.w4stronyswiata.com/home/moje ... 2/mtskheta
” Intuicyjny umysł jest świętym darem, a racjonalny umysł - jego wiernym sługą." - Albert Einstein

ODPOWIEDZ

Wróć do „TRADYCYJNE FORMY RYMOWANE”