Bezradność

Moderatorzy: Gloinnen, eka

Wiadomość
Autor
Sede Vacante

Re: Bezradność

#11 Post autor: Sede Vacante » 20 lut 2013, 7:01

Bardzo dobra, gorzka kpina z dzisiejszej mentalności Polaków.
Nic dodać, nic ując, same mądre spostrzeżenie i tak "lekko" napisane. Z jednej strony z urokiem, z drugiej strony bez szyfrowania przekazu pod "pancernymi metaforami". Czyta się świetnie.
Wiersz mówi o czymś ważnym, zwraca nasza uwagę na jedną z wielu wad dzisiejszego świata. Bo i poza Polską doszukalibyśmy się podobieństw, to pewne.

A w ogóle lubię "poezję rzeczy ważnych", bez lukru, pudru i brokatu.
:ok:
"Nie głaskało mnie życie po głowie,
nie pijałem ptasiego mleka -
no i dobrze, no i na zdrowie:
tak wyrasta się na człowieka..."

W. Broniewski - "Mannlicher"

Ania ayalen

#12 Post autor: Ania ayalen » 20 lut 2013, 7:24

czyzby autor nie byl Polakiem? I czyzby Polak nie byl czlowiekiem? I czyzby Polska nie lezala w Europie? Wiec Polak/ Europejczyk/czlowiek - sam o sobie w trzeciej osobie? Do kogo skierowane sa te slowa? Przez kogo? Uwazam ten wiersz za wymierzony przeciw ludziom. Antyludzki. Mam prawo ? Mam. Nie chodzi o tresc zasadnicza bo zawiera madre spostrzezenia. Chodzi o pozycje z jakiej zostala przekazana. Jestem Polka i nie zycze sobie zeby rowny.mi windowal sie ponad i wytykal mnie palcem . W czym jest mniej winny ?A moze swiety sie objawil wsrod grzesznikow? Zbawiciel? A jesli to kpina- dlaczego kpi z innych, nie z siebie? Dziennikarzyna, autorzyna... kimkolwiek by nie byl, to czlowiek. W tych slowach brzmi nie kpina a pogarda. Kpiny z czlowieka, pogarda dla ludzi.

niepozorny

#13 Post autor: niepozorny » 20 lut 2013, 14:42

Sede Vacante - trafnie odczytałeś. Warto tylko dla sprawiedliwości dodać, że na szczęście nie wszystkich i nie większości. Pozdrawiam :ok:
Ania ayalen pisze: Uwazam ten wiersz za wymierzony przeciw ludziom. Antyludzki. Mam prawo ? Mam. Nie chodzi o tresc zasadnicza bo zawiera madre spostrzezenia. Chodzi o pozycje z jakiej zostala przekazana. Jestem Polka i nie zycze sobie zeby rowny.mi windowal sie ponad i wytykal mnie palcem . W czym jest mniej winny ?A moze swiety sie objawil wsrod grzesznikow? Zbawiciel? A jesli to kpina- dlaczego kpi z innych, nie z siebie? Dziennikarzyna, autorzyna... kimkolwiek by nie byl, to czlowiek. W tych slowach brzmi nie kpina a pogarda. Kpiny z czlowieka, pogarda dla ludzi.
Prawo Pani ma , ale gdzie sa argumenty? Pozdrawiam :rosa:
"Człowiek nie tylko powinien mieć poglądy, ale powinien umieć ich bronić" – Ewa Rubinstein.

Awatar użytkownika
Gloinnen
Administrator

#14 Post autor: Gloinnen » 20 lut 2013, 15:02

Po pierwsze:
Ania ayalen pisze:W tych slowach brzmi nie kpina a pogarda. Kpiny z czlowieka, pogarda dla ludzi.
Uważam, że ktoś, kto nie uprawia swojego zawodu w sposób rzetelny, sam siebie nie szanuje. Pozostając człowiekiem, jest równocześnie dziennikarzyną.

Po drugie:
Ania ayalen pisze:Uwazam ten wiersz za wymierzony przeciw ludziom. Antyludzki.
Opisuje antyludzką rzeczywistość. To nie Autor stosuje socjotechniki, które zmieniają ludzi kolejno w śmieci do niszczarki albo w szczury, które walczą o przetrwanie i utrzymanie się na powierzchni. Takie są realia, a mainstream, którego symbolem jest "dziennikarzyna o chytrym nazwisku" - skutecznie tę dehumanizację sankcjonuje. Dziwi, że tego nie widzisz. Ale może to dla Ciebie odległe sprawy...

Po trzecie:
Ania ayalen pisze:Polak/ Europejczyk/czlowiek
Owszem. Natomiast Polacy w Europie są traktowani jako rodzaj "podludzi".
Sporo osób też w Polsce uważa się za "lepszych" od innych, tylko dlatego, że - mają europejskie dochody, europejskie stanowiska, podróżują po Europie, zapomnieli już o własnej historii, o korzeniach, o kulturze. Najczęściej uważają swój kraj za zaścianek, wstydzą się go... Sorry, o tym już nie wolno pisać?
Dlatego zresztą zasugerowałam, by nakierować ostatnią strofę na emigrację zarobkową.
W kontekście ogólnej biedy - określenie użyte przez niepozornego ma pokazać absurd sytuacji, w jakiej żyją nasi rodacy. Właśnie dlatego, że są ludźmi. Spór ideowy ich niewiele obchodzi. Ale przecież są Europejczykami, tak się szumnie nazywają, tylko co z tego wynika? Ewentualnie to, że będą zawsze "na europejskich salonach" ludźmi gorszej kategorii.
Czyżby to był temacik tabu?
A ideały "świata bez granic", zrównania wszystkich ludzi ze sobą w jakiejś utopijnej wspólnocie to dla mnie - pomimo szacunku dla człowieka jako takiego - coś absolutnie nielogicznego. Powinniśmy ludzi szanować w ich odmienności. Mają różne tożsamości, różne tradycje, różną mentalność (kulturową), różną wiarę - i nie wolno ich z racji tego ani napiętnować, ani im tego odbierać, dążyć do urawniłowki. Człowiek przez duże C to abstrakt, dajmy mu spokój, my mówimy o prawdziwych, konkretnych ludziach. Wspólnotowość jest w człowieczeństwo wpisana.
Pewne Twoje poglądy, w odpowiedni sposób wykorzystane, mogą być niebezpieczne. Serio.

Pozdrawiam Autora. :)
Niechaj inny wiatr dzisiaj twe włosy rozwiewa
Niechaj na niebo inne twoje oczy patrzą
Niechaj inne twym stopom cień rzucają drzewa
Niechaj noc mnie pogodzi z jawą i rozpaczą

/B. Zadura

Awatar użytkownika
Gloinnen
Administrator

#15 Post autor: Gloinnen » 20 lut 2013, 15:19

Musiałam na chwilę przerwać pisanie postu - teraz kończę.

Po czwarte:
Ania ayalen pisze:Pmietaj ze ojczyzna to rodacy. Bliscy sobie ludzie
To raczej wyceluj kamyczek w kierunku tych, którzy swojego kraju się wstydzą.

Po piąte:
Ania ayalen pisze:Trzy- chleb i woda to podstawa normalnego pozywienia,
Co rozumiesz pod pojęciem "normalne"? Nie chcę być złośliwa...

A skądinąd, niepozorny - czy Ty widziałeś, ile u nas w kraju chleba się wyrzuca? Jednak coś w tym jest, co Ania pisze...

Glo.

/B. Zadura

Alek Osiński

#16 Post autor: Alek Osiński » 20 lut 2013, 15:36

Gloinnen pisze:"dziennikarzyna o chytrym nazwisku"
a jednak jest w tym celowa złośliwośc, chęc posługiwania się tymi samymi metodami co rzeczony "dziennikarzyna"
co moim zdaniem deprecjonuje rzetelnośc oceny...
Gloinnen pisze:Polacy w Europie są traktowani jako rodzaj "podludzi"
często dlatego bo sami sie tak traktują, jeśli człowiek nie potrafi sam zachowac godności
nie może od innych wymagac , zeby traktował go z godnością, to naturalna reakcja,
na szacunek trzeba sobie zaslużyc, również szacunkiem do siebie samego i otoczenia...

Awatar użytkownika
Gloinnen
Administrator

#17 Post autor: Gloinnen » 20 lut 2013, 17:04

Alek Osiński pisze:często dlatego bo sami sie tak traktują, jeśli człowiek nie potrafi sam zachowac godności
nie może od innych wymagac , zeby traktował go z godnością,
Zgadzam się. Problem godności rozpatrzyłabym właśnie w kontekście wiersza niepozornego. Według mnie rozmaitej maści medialne tuby, publicyści pokroju pana o chytrym nazwisku, próbują właśnie wmówić nam, że tej godności nie mamy. Że jedynym rozsądnym wyjściem dla nas jest wybycie się jej. Warto zastanowić się zresztą szerzej nad problemem godności. Czym ona jest? Na pewno godność człowieka rozpatrujemy jako jego prawo naturalne. Ale związane jest ono z prawem do własnej tożsamości (jakkolwiek rozumianej), do fundamentalnych wolności (sumienie, wyznanie, światopogląd, orientacja seksualna), to funkcjonowania w określonej kulturze, obyczajowości, tradycjach. Niestety, odnoszę wrażenie, że z Polaków chce się za wszelką cenę zrobić bezimienną masę, pozbawioną tych wszystkich przywilejów. Naturalnie, nie można tego dokonać "tak wprost", natomiast permanentne pranie mózgów przez mainstream - jest jak najbardziej skuteczne. Rodzi się przekonanie, że naszą jedyną szansą na uniknięcie etykiety zaścianka, ucywilizowanie się, polepszenie kondycji, jest wyzbycie się tego "balastu".
Odbiera się nam nasze tradycyjne wartości: rodzina ---> w myśl unijnego lewactwa - siedlisko wszelkich patologii; religia, Kościół ---> wylęgarnia pedofili i banda złodziei, patriotyzm ---> faszyzm i antysemityzm, pamięć historyczna ---> oszołomstwo i przejaw zaściankowości. I tak dalej. A my podpisujemy kolejne Karty i Konwencje, przyjmujemy pokornie wszystkie "dyrektywy", przemeblowujemy powoli mentalność pod dyktando polskojęzycznych propagandówek...
Godność? A czy w ogóle się o niej mówi? Pojęcie abstrakcyjne, niestety obawiam się, że dla pewnych środowisk dziennikarskich także i wyjątkowo niewygodne.

Przykład? Książka pana Sławomira Kmiecika, "Przemysł pogardy". Jak można zniszczyć człowieka... Wybacz, Alku, ale ludzie, którzy sobie pozwalają na takie akcje, zasługują w pełni na zastosowane przez niepozornego określenie.

Ale ogólnie - zgadzam się jak najbardziej. Nie powinniśmy sami siebie skazywać na brak szacunku, tylko że poprawność polityczna akurat z godnością stoi w całkowitej sprzeczności...

:myśli:

/B. Zadura

Ania ayalen

#18 Post autor: Ania ayalen » 20 lut 2013, 18:17

a i godnosc i poprawnosc dotycza czlowieka.
Drogi Autorze- nie oceniam panskiego dziela ani tez pana, mowie o pozycji ktora pan przyjal. Argumentowac daczego mam przykre wrazenie przy lekturze panskiego dziela nie ma sensu, poniewaz nie zamierzam.nawracac nikogo na.moje odczucia, te kazdy ma.swoje. Dla porownania jednak- moze raczy pan przeczytac ostatnie wiersze Glo- podobna tematyka...tylko tam widac troske o nas- ludzi, a nie szyderstwo z ludzi. Glo, przepraszam ze uzylam Twoich wierszy jako dowodu rzeczowego. I jeszcze jedno- postawa wobec ludzi okresla tego ktory ja przyjal a nie ludzi. Warto o tym pamietac.

Awatar użytkownika
Gloinnen
Administrator

#19 Post autor: Gloinnen » 20 lut 2013, 18:29

Poprawność polityczna akurat z człowiekiem najmniej się liczy... :sorry:

/B. Zadura

Ania ayalen

#20 Post autor: Ania ayalen » 20 lut 2013, 19:09

a to ufo jakies nie wiadomo skad? Wiesz co, kiedys powiedzialam ze wladza deprawuje. Dzis poprawilabym to- deprawuje slabych. Slaba wole. Silnej nic nie ruszy z podstaw. A podstawa jest zawsze zycie, z innymi, wsrod innych, dla innych. Nie dla siebie i samemu sobie, a to robi ego wyslugujac sie ludzmi, Czym jest poprawnosc polityczna, slowo daje - nie wiem?

ODPOWIEDZ

Wróć do „WIERSZE BIAŁE I WOLNE”