Dziewczynki dwie

Moderatorzy: Gloinnen, eka

Wiadomość
Autor
neuro

Re: Dziewczynki dwie

#11 Post autor: neuro » 04 mar 2013, 0:56

Wiersz delikatny i subtelny. Jednak czai się w nim pewien niepokój. Ja go odczytuję nie tylko jako wiersz o relacji dwóch kobiet/dziewczynek (matki i córki?), ale też o przemijaniu i ulotności pewnych chwil. Takich jak zaplatanie warkocza chociażby czy zabawa lalką. Niby przyziemnych i prostych, codziennych, ale z perspektywy czasu ukazujących się bardzo ważnymi. Z resztą wydaje mi się, że najczulej wspominamy własnie codzienność.
Hosanna pisze:Ale ciągle zawieszam się na tym że bohater/ka zaplatała włosy " twojej babci" - czyli z faktów wyglądałoby że prababcia a czuję ze .. nie
więc kto ?
Hosanno, nie tylko matka może zaplatać włosy babci. Równie dobrze może to być jej córka. Małe dziewczynki bardzo lubią bawić się włosami, a matki czasem godzą się na taką zabawę w fryzjera.

Pozdrawiam, M.
jestem jak kubizm
a jest nas trzy
właściwie to mnie nie ma

Awatar użytkownika
anastazja

#12 Post autor: anastazja » 04 mar 2013, 22:09

Hosanna pisze:Ale ciągle zawieszam się na tym że bohater/ka zaplatała włosy " twojej babci" - czyli z faktów wyglądałoby że prababcia a czuję ze .. nie
więc kto ?
Hosanno, miałam na myśli mamę, wiem, nie pasują anielskie włosy, ale taki mama miała taki kolor.
Pozdrawiam :)

semi - cieszę się :rosa:
A ludzie tłoczą się wokół poety i mówią mu: zaśpiewaj znowu, a to znaczy: niech nowe cierpienia umęczą twą duszę."
(S. Kierkegaard, "Albo,albo"

Awatar użytkownika
anastazja

#13 Post autor: anastazja » 04 mar 2013, 22:12

neuro pisze:Wiersz delikatny i subtelny. Jednak czai się w nim pewien niepokój. Ja go odczytuję nie tylko jako wiersz o relacji dwóch kobiet/dziewczynek (matki i córki?), ale też o przemijaniu i ulotności pewnych chwil.

dobra interpretacja neuro :bravo:
Dziękuję:))
A ludzie tłoczą się wokół poety i mówią mu: zaśpiewaj znowu, a to znaczy: niech nowe cierpienia umęczą twą duszę."

neuro

#14 Post autor: neuro » 05 mar 2013, 13:29

Czyli jeszcze w miarę sprawnie mój mózg działa. Albo inaczej - wiersz jest sprawnie napisany, więc nie nastręczał zbytnich problemów interpretacyjnych.
Dziękuję za uznanie i życzę równie słonecznego dnia, jak ten mój, M.
jestem jak kubizm
a jest nas trzy
właściwie to mnie nie ma

Awatar użytkownika
anastazja

#15 Post autor: anastazja » 05 mar 2013, 14:49

neuro pisze:Dziękuję za uznanie i życzę równie słonecznego dnia, jak ten mój, M.

wzajemnie neuro, serdeczności wszelkiej :)

Hosanna
Kontakt:

#16 Post autor: Hosanna » 05 mar 2013, 21:51

Anastazji i Neuro - dzięki za wskazówki. Czasem nie staje mi wyobraźni by coś zrozumieć i tak się cieszę że już mam spójny obraz. Poezja to jednak także ćwiczenia z wyobraźni :) :) ;)

neuro

#17 Post autor: neuro » 06 mar 2013, 0:40

Drobiazg Hosanno, drobiazg. Polecam się na przyszłość.
Przepraszam, że pod Twoim wierszem, Anastazjo. Wszak nie na temat.
Spokojnej nocy, M.
jestem jak kubizm
a jest nas trzy
właściwie to mnie nie ma

Awatar użytkownika
anastazja

#18 Post autor: anastazja » 06 mar 2013, 15:08

Hosanno, neuro - życzliwa do waszych komentarzy, serdecznie pozdrawiam.

Dziękuję :rosa: :)

ODPOWIEDZ

Wróć do „WIERSZE BIAŁE I WOLNE”