chujowo ułożyłaś życie
zwiędły ci gwiazdy
i miłość
i szepty
kurewskie niedopałki
nie masz jak
wyglądać za darmo
w podniszczonych butach
na środku chuj wie i zza
popielnicy
może się podniesiesz
ten twój tylko pił
i pisał wiersze
pierdolił o wielkości
ludziach nadpalonych
jak ogarki
zalewanych chujowiną
bo nie umiał
poskładać świata
z nierozwiązanych rebusów
z ciebie
był tylko smalec
topiony po zmroku
dolce vita
to tylko doczesna
modlitwa
drzemiąca w oczach
rozmydlonej natury
gdy zdychał
nie płakał
wiedział
mydelniczka
-
mydelniczka
"poezja wieków to gówno , jest żałosna.."
- Gloinnen
- Administrator
Re: mydelniczka
Jedno "tylko" warto zastąpić słowem "jedynie"...Jarek B pisze:z ciebie
był tylko smalec
topiony po zmroku
dolce vita
to tylko doczesna
Jarek B pisze:zwiędły ci gwiazdy
i miłość
i szepty
kurewskie niedopałki
Jarek B pisze:nie masz jak
wyglądać za darmo
w podniszczonych butach
To są ciekawe frazy.Jarek B pisze:dolce vita
to tylko doczesna
modlitwa
drzemiąca w oczach
rozmydlonej natury
Zastanawia mnie jedno (w kontekście ogólnego wydźwięku większości Twoich wierszy)...
Czy świat jest taki, jakim chcemy go widzieć, czy takim go widzimy, jakim chcemy, żeby był?
Myślę, że to drugie stawia większe wyzwanie człowiekowi. Nie jesteśmy przecież jedynie obserwatorami i krytykantami rzeczywistości. Mamy pamięć o tym, co się już wydarzyło. Mamy doświadczenia. Mamy myśli i emocje. W jaki sposób ich użyć?
Wyjść z założenia - świat to chujnia, kobiety to (w większości wypadków) - dziwki, życie to syf - a potem dopasować po kolei nasze postrzeganie, aby za wszelką cenę udowodnić tezę wyjściową? Wygodne. Pesymizm, dekadencja - są poetycko nośne. Poeta przeklęty ma się dobrze. Tym bardziej, że zawsze tzw. przełomy wieków były pełne poezji schyłkowej.
Przy okazji tego akurat tekstu zaczęłam też kombinować odnośnie Twojej stopki.
"poezja wieków to gówno, jest żałosna..."
Czy poniekąd każdy wiersz nie jest czasem poezją wieków, świadectwem epoki i jej demonów, jej upadku, jej degrengolady, jej śmieszności, jej ekscesów, jej paradoksów?
A jednak w tych rozważaniach dotyczących "tu i teraz" można doszukać się podobieństw, analogii, punktów stycznych między zjawiskami z różnych czasów. I znaleźć refleksję uniwersalną, nie - jednostkową.
Myślę, że Człowiek, Historia, Prawda - i cały szereg najróżniejszych pojęć wpisujących się w rozważania filozoficzno-egzystencjalne - jednak Gównem nie są.
Glo.
Niechaj inny wiatr dzisiaj twe włosy rozwiewa
Niechaj na niebo inne twoje oczy patrzą
Niechaj inne twym stopom cień rzucają drzewa
Niechaj noc mnie pogodzi z jawą i rozpaczą
/B. Zadura
Niechaj inne twym stopom cień rzucają drzewa
Niechaj noc mnie pogodzi z jawą i rozpaczą
/B. Zadura
nie wiem co powiedzieć 

-
...ja też:) 
Dodano -- 16 mar 2013, 19:12 --
...ale jest jeszcze wolna wola,ludzie dla których poezja to nie tylko pieprzenie,o masturbującej się w fantazjach dziewce,lecz życie z kulą u nogi,cukrzycą ,alkoholizmem,zmaganiami które gdzieś tam wyżej zamknęłaś "wczoraj i dzisiaj".Nawet sięgając bliżej, w przekleństwach jest więcej prawdy,niż w świecie ułudy,którą wielu z autorów,próbuje forsować.A to kpina,nieprawda,pożywka dala tłumów!!!
Dodano -- 16 mar 2013, 19:13 --
...ale jest jeszcze wolna wola,ludzie dla których poezja to nie tylko pieprzenie,o masturbującej się w fantazjach dziewce,lecz życie z kulą u nogi,cukrzycą ,alkoholizmem,zmaganiami które gdzieś tam wyżej zamknęłaś "wczoraj i dzisiaj".Nawet sięgając bliżej, w przekleństwach jest więcej prawdy,niż w świecie ułudy,którą wielu z autorów,próbuje forsować.A to kpina,nieprawda,pożywka dala tłumów!!!
Dodano -- 16 mar 2013, 19:15 --
chyba coś tu nie wyszło w tej edycji...ale trudno...Hejka:)
Dodano -- 16 mar 2013, 20:04 --
..dlaczego:)
Dodano -- 16 mar 2013, 20:05 --
dlaczego?
Dodano -- 16 mar 2013, 20:07 --
...co jest grane:)

Dodano -- 16 mar 2013, 19:12 --

Dodano -- 16 mar 2013, 19:13 --

Dodano -- 16 mar 2013, 19:15 --
chyba coś tu nie wyszło w tej edycji...ale trudno...Hejka:)
Dodano -- 16 mar 2013, 20:04 --
..dlaczego:)
Dodano -- 16 mar 2013, 20:05 --
dlaczego?
Dodano -- 16 mar 2013, 20:07 --
...co jest grane:)
"poezja wieków to gówno , jest żałosna.."