bez moiry prosto jak dał bóg

Moderatorzy: Gloinnen, eka

ODPOWIEDZ
Wiadomość
Autor
Jarek B

bez moiry prosto jak dał bóg

#1 Post autor: Jarek B » 17 mar 2013, 12:36

wciąż są gwiazdy

natchnieniem przygłupów

toczące się

wisienki na tortach

z niewiernych niewiast

guzy na przedramionach

nie zajechanych galerników

to prawda

na trzy czwarte

jeszcze harmonia

u józwy

oczy vista

ostatnia brzaść

rabarbaru

kopem w dupę

wyśpiewane

a cappella

piosenka ludu

i te deum
Ostatnio zmieniony 17 mar 2013, 20:02 przez Jarek B, łącznie zmieniany 2 razy.
"poezja wieków to gówno , jest żałosna.."

Hosanna
Kontakt:

Re: bez moiry prosto jak dał bóg

#2 Post autor: Hosanna » 17 mar 2013, 13:25

zastanawia mnie ze też Ci się nie nudzi to wieczne dokopywanie maluczkim
nieustanne przeklinanie na innych
pomniejszanie ich

żyjesz w karykaturalnym świecie który na dodatek sam podtrzymujesz alkoholem

a co jeśli krzywość jest winą twojego oka?
i nie masz pojęcia o świecie bo żyjesz z bielmem na oku

nie ciekawi cię jakiś wiat naprawdę jest?

to naprawdę to i tak tylko jakieś przybliżenie

ale nawet z nudów porzuciłbyś swój narcystyczny i płytki nałóg dokopywania innym widzianym w krzywym zwierciadle

Jarek B

#3 Post autor: Jarek B » 17 mar 2013, 14:13

...co ty wypisujesz? :) ...może zrób sobie sama dobrze :jez:

Awatar użytkownika
anastazja

#4 Post autor: anastazja » 17 mar 2013, 14:48

Jarek B pisze:...co ty wypisujesz? :) ...może zrób sobie sama dobrze :jez:
Jarku proszę ważyć słowa, to nie jest rynsztok.

Nie mogę zrozumieć, (myślę, że inni również) kąsasz, zanim ktoś wyciągnie rękę.

To nie poezja jest żałosna...
A ludzie tłoczą się wokół poety i mówią mu: zaśpiewaj znowu, a to znaczy: niech nowe cierpienia umęczą twą duszę."
(S. Kierkegaard, "Albo,albo"

Jarek B

#5 Post autor: Jarek B » 17 mar 2013, 15:15

...pewnie że nie :) to zapewne znęcanie się psychiczne :myśli: ja mogę jeszcze zrozumieć że wielu nie nadąża.Mi też doskwierają słowa co niektórych,ale nie bądźmy dziećmi,alkoholizm nie jest mi obcy,kurewskość niektórych komentarzy,powoduje veto i vice wersa,myslę że sama również błądzisz :be: córko:)

Awatar użytkownika
skaranie boskie
Administrator

#6 Post autor: skaranie boskie » 17 mar 2013, 16:34

Myślę, że nie tylko Jarek powinien powstrzymać się od podobnych wpisów.
Moim zdaniem komentarz Hosanny ma znikome uzasadnienie w wierszu, jest bardziej prowokacyjny, niż merytoryczny. Wytykanie komuś alkoholizmu (nawet, gdyby było uzasadnione) uważam za - co najmniej - nie na miejscu.
Przeczytałem dokładnie wiersz i komentarz.
Nigdzie w wierszu nie znalazłem fragmentu, do którego można by odnieść to:
Hosanna pisze:wieczne dokopywanie maluczkim
nieustanne przeklinanie na innych
pomniejszanie ich
Poza tym wypowiedź
Hosanna pisze:żyjesz w karykaturalnym świecie który na dodatek sam podtrzymujesz alkoholem
również nijak ma się do przedmiotowego wiersza.
Jest sprawą każdego, w jakim świecie żyje i nie po to mamy forum, żeby to komukolwiek uświadamiać. Myślę, że tego typu "komentarze" łatwo mogą stać się przyczyną kontrowersyjnych odpowiedzi. Nie usprawiedliwiam tych drugich, proszę jednak o chwilę zastanowienia przed wpisaniem pierwszych.

A skoro już tu zajrzałem, muszę wyrazić uznanie Autorowi za wiersz.
Mnie się on podoba. Jest, co prawda, dość odważnie napisany, ale gdzież określona granica między odwagą a wulgarnością? Zresztą czytywałem bardziej "krzyczące".
Szczególnie mi się podoba fragment
Jarek B pisze:kopem w dupę
wyśpiewana
a cappella

piosenka ludu
i te deum
Z małym zastrzeżeniem. "Te deum" należałoby wziąć w kursywę. I napisałbym "wyśpiewane", bo przecież o dwa utwory chodzi.

:beer: :beer: :beer: (niech będzie, że ja też alkoholik ;) )
Kloszard to nie zawód...
To pasja, styl życia, realizacja marzeń z dzieciństwa.

skaranieboskie@osme-pietro.pl

Awatar użytkownika
Gloinnen
Administrator

#7 Post autor: Gloinnen » 17 mar 2013, 17:16

Akurat komentarz Hosanny pod tym konkretnym utworem niekoniecznie jest uzasadniony, natomiast nie stanowi dla nikogo tajemnicy, jaki świat i światopogląd, jaką refleksję o rzeczywistości i ludziach prezentuje Jarek w swojej poezji. Myślę, że forum jest nie tylko po to, aby rozmawiać o wersyfikacji i o zgubionych przecinkach, ale także po to, aby można było polemizować z przesłaniami, wizjami świata, jakie niosą ze sobą konkretne teksty, a nawet ogólnie całokształt czyjejś twórczości.

Myślę, że Hosanna chciała spytać Autora, jaki sens widzi w prezentowaniu świata i człowieka od tej najgorszej strony, o rację bytu takiego pisania, takiej poezji.

Ma do tego prawo, bez narażania się na riposty bardziej odpowiednie na zakrapiany wieczór kawalerski, niż na dyskusję o wierszu.

Jeśli już zastanawiamy się nad meritum - ja nie widzę nic złego w dekadenckim duchu. Jest poezja mieszczańskich salonów i poezja bohemy. W zależności od większościowych upodobań epoki - raz jedna, raz druga dominuje, jest uznawana za lepszą, wartościowszą...
Podobnie z osobami Autorów - są biografie niemal "pomnikowe" i poeci przeklęci...
Dziś panuje w tej materii eklektyzm, bo literackich ośrodków opiniotwórczych jest multum (fora, wydawnictwa, grupy poetyckie na fb, itp.) Każda estetyka, nawet knajacka stylizacja, jest dobra, byle tylko dała się formalnie obronić. Takie tematy, jak picie, ćpanie, pierdolenie się z kurwami, rzyganie życiem, chujowy egzystencjalny reality show itp. (wulgaryzmy mają odzwierciedlić konwencję), są już na tyle "przemielone", że należy podchodzić do nich z wielką ostrożnością i ze świadomością, że albo wyjdzie coś naprawdę dobrego, albo kolejne wypociny "z życiorysu niedotrzepanego kapucynka..." Ryzyko zawodowe...

Powyższy wiersz moim zdaniem jest dobry.
Lubię poezję bohemy. :)

Tylko zrobiłabym coś z powtórzeniem "jeszcze"
"jeszcze są gwiazdy"/"jeszcze harmonia"... Pierwsze "jeszcze" można zamienić np. na "wciąż"...

Glo.
Niechaj inny wiatr dzisiaj twe włosy rozwiewa
Niechaj na niebo inne twoje oczy patrzą
Niechaj inne twym stopom cień rzucają drzewa
Niechaj noc mnie pogodzi z jawą i rozpaczą

/B. Zadura

Jarek B

#8 Post autor: Jarek B » 17 mar 2013, 19:58

"Myślę, że Hosanna chciała spytać Autora, jaki sens widzi w prezentowaniu świata i człowieka od tej najgorszej strony, o rację bytu takiego pisania, takiej poezji."

pewnie to odruch wymiotny,przepitego :cha:

...żartuję:)

...widocznie gdzieś tam ....kiedyś,ten mój peel zagubił wiarę,w lepsze odsłony.

dzięki Skaranie i Glo...poprawki wprowadzam w życie, to naprawdę trzeźwe sugestie:)-pozdr.

Awatar użytkownika
anastazja

#9 Post autor: anastazja » 17 mar 2013, 20:33

skaranie boskie pisze:Myślę, że nie tylko Jarek powinien powstrzymać się od podobnych wpisów.
Moim zdaniem komentarz Hosanny ma znikome uzasadnienie w wierszu, jest bardziej prowokacyjny, niż merytoryczny. Wytykanie komuś alkoholizmu (nawet, gdyby było uzasadnione) uważam za - co najmniej - nie na miejscu.
Nie prawda, że Hosanna miała na myśli prowokację Skaranku. Komentarz Hosanny jest adekwatny do wiersza
Hosanna pisze:
żyjesz w karykaturalnym świecie który na dodatek sam podtrzymujesz alkoholem
zacytowane zdanie odnosi się do wiersza, nie do Jarka, tak uważam.

Hosanna pisze: ale nawet z nudów porzuciłbyś swój narcystyczny i płytki nałóg dokopywania innym widzianym w krzywym zwierciadle
a z tym sie zgadzam. Jarek jest narcyzem, nie raz dał dowód swojej zarozumiałości komentarzem niekonstruktywnym, niestety.

Teraz dostał zaplecze Adminów i tylko czekać kiedy wszyscy już nie w wierszu, ale w komentarzach zostaniemy hujami i cipkami :bravo: Jarku bawmy się. :tan: Też potrafię być wulgarna.

Ps: Skaranie, Glo. czy mam usunąć ten czerwony wpis? Przecież jest bez sensu w tym kontekście.
A ludzie tłoczą się wokół poety i mówią mu: zaśpiewaj znowu, a to znaczy: niech nowe cierpienia umęczą twą duszę."
(S. Kierkegaard, "Albo,albo"

Jarek B

#10 Post autor: Jarek B » 17 mar 2013, 20:38

"a z tym sie zgadzam. Jarek jest narcyzem, nie raz dał dowód swojej zarozumiałości komentarzem niekonstruktywnym, niestety.

Teraz dostał zaplecze Adminów i tylko czekać kiedy wszyscy już nie w wierszu, ale w komentarzach zostaniemy hujami i cipkami :bravo: Jarku bawmy się. :tan: Też potrafię być wulgarna."

...fajno:)...byłem pewien że też błądzisz :be:

p.s.

"hujami" przez ch

ODPOWIEDZ

Wróć do „WIERSZE BIAŁE I WOLNE”