A czas spłynie łzą
- anastazja
przez okno wypuszczę ciszę
i cały twój zapach
coraz dalej od ciebie
zmienię kształt ust i kolor włosów
milczeniem zamknę usta
wiem nie odbijałam się w twoich oczach
tak jak ty w moich
druga wersja
kiedy rodziłam sen o przyszłości
zatrzasnąłeś drzwi
wypuszczę przez okno ciszę
i cały twój zapach
zmienię kolor oczu
milczeniem zamknę usta
a ty uważaj
na ostre paznokcie innych kobiet
i cały twój zapach
coraz dalej od ciebie
zmienię kształt ust i kolor włosów
milczeniem zamknę usta
wiem nie odbijałam się w twoich oczach
tak jak ty w moich
druga wersja
kiedy rodziłam sen o przyszłości
zatrzasnąłeś drzwi
wypuszczę przez okno ciszę
i cały twój zapach
zmienię kolor oczu
milczeniem zamknę usta
a ty uważaj
na ostre paznokcie innych kobiet
A ludzie tłoczą się wokół poety i mówią mu: zaśpiewaj znowu, a to znaczy: niech nowe cierpienia umęczą twą duszę."
(S. Kierkegaard, "Albo,albo"
-
Re: A czas sobie płynie jak łza
Hmmm, w pierwszej zwrotce coś mi nie pasuje.
Raz, że nie spodobał mi się podział dwóch pierwszych wersów, gdy myśl z drugiego zaczyna się jeszcze w pierwszym (po "łez" już bym przeniósł - ale autor tez sam wie najlepiej co chce jak akcentować. Jednak mi się to źle czyta).
Ciemność i cień latarni - a dalej słońce nie zachodzi - czyli wieczny dzień. Jakoś nielogicznie mi brzmi, wybacz.
"coraz dalej ciebie" - wolałbym po prostu "..od ciebie".
Całość...jak na ciebie, dziwna.
Jesteś rewelacyjną poetką, a tutaj jakiś spadek formy, jak dla mnie. To się zdarza, ale jakoś ten wiersz nie pasuje do ciebie.
Nie załamuję się, jako fan twojej poezji, bo wiem, że zaraz "walniesz" kolejnym super wierszem, ale tutaj - moim zdaniem nie do końca wyszło.
Raz, że nie spodobał mi się podział dwóch pierwszych wersów, gdy myśl z drugiego zaczyna się jeszcze w pierwszym (po "łez" już bym przeniósł - ale autor tez sam wie najlepiej co chce jak akcentować. Jednak mi się to źle czyta).
Ciemność i cień latarni - a dalej słońce nie zachodzi - czyli wieczny dzień. Jakoś nielogicznie mi brzmi, wybacz.
"coraz dalej ciebie" - wolałbym po prostu "..od ciebie".
Troche banalnie brzmi, zwłaszcza z tym rymemzmienię kształt ust kolor oczu
może wiersz wyląduje w koszu

Całość...jak na ciebie, dziwna.
Jesteś rewelacyjną poetką, a tutaj jakiś spadek formy, jak dla mnie. To się zdarza, ale jakoś ten wiersz nie pasuje do ciebie.
Nie załamuję się, jako fan twojej poezji, bo wiem, że zaraz "walniesz" kolejnym super wierszem, ale tutaj - moim zdaniem nie do końca wyszło.
"Nie głaskało mnie życie po głowie,
nie pijałem ptasiego mleka -
no i dobrze, no i na zdrowie:
tak wyrasta się na człowieka..."
W. Broniewski - "Mannlicher"
nie pijałem ptasiego mleka -
no i dobrze, no i na zdrowie:
tak wyrasta się na człowieka..."
W. Broniewski - "Mannlicher"
- anastazja
racja, w pośpiechu nie zauważyłam, brzmi śmiesznie.Sede Vacante pisze:Raz, że nie spodobał mi się podział dwóch pierwszych wersów, gdy myśl z drugiego zaczyna się jeszcze w pierwszym (po "łez" już bym przeniósł
wybaczam Sede, nie doczytałeś dokładnie...Sede Vacante pisze:Ciemność i cień latarni - a dalej słońce nie zachodzi - czyli wieczny dzień. Jakoś nielogicznie mi brzmi, wybacz.
anastazja pisze:słońce nie przestaje zachodzić
słusznie, wyrzuciłam drugi wersSede Vacante pisze:zmienię kształt ust kolor oczu
może wiersz wyląduje w koszu
Prawdę rzekłeś Sede. Za dwa dni lecę do Włoch, to zabiera moje myśl. Będzie przerwa przez parę tygodni, więc odświeżę stare komórki, być możeSede Vacante pisze:Całość...jak na ciebie, dziwna.
tutaj jakiś spadek formy, jak dla mnie. To się zdarza, ale jakoś ten wiersz nie pasuje do ciebie.

Pozdrawiam

A ludzie tłoczą się wokół poety i mówią mu: zaśpiewaj znowu, a to znaczy: niech nowe cierpienia umęczą twą duszę."
-
Re: A czas spłynie łzą
z pierwszej zrezygnowałabym. wg mnie będzie lepiej, ale to tylko takie moje... 

- anastazja
Chyba tak zrobię Marylko. Trwam w zawieszeniu.
Dziękuję
Dziękuję

-
Anastazjo. zamysł dobry, musisz przemyśleć co chcesz powiedzieć. ale moje uwagi nie są akurat
fachowe.

- Ewa Włodek
to, co zostaje w peelce, gdy peel - odejdzie? Ano - nowa będzie, inna, chociaż...
masz Anastazjo:
serdeczność posyłam...
Ewa

masz Anastazjo:
dwa razy - odbicie i odbijanie. Może zgrabnie by było jedno na coś zamienić? Np: nie przegląda się w jego oczach?anastazja pisze: milczenie zamyka usta obrazom
do których nie pasuje moje odbicie
nie odbijała się w jego oczach tak
jak on w jej

serdeczność posyłam...
Ewa
- iTuiTam
Do przemyślenia, wiersz do przemyślenia, Anastazjo.
Są ciekawe myśli, obrazy, tylko je przemyśleć. Pamiętaj oczywiście, że ja się nie znam.
(W drugiej wersji motyw paznokci przypomina ni jednen z ostatnich wierszy Witka Kiejrysa.)
serdecznie
iTuiTam
Są ciekawe myśli, obrazy, tylko je przemyśleć. Pamiętaj oczywiście, że ja się nie znam.
(W drugiej wersji motyw paznokci przypomina ni jednen z ostatnich wierszy Witka Kiejrysa.)

serdecznie
iTuiTam
- anastazja
iTuiTam pisze:(W drugiej wersji motyw paznokci przypomina ni jednen z ostatnich wierszy Witka Kiejrysa.)

Co do wiersza, zmęczenie 'materiału' - niech wisi, napisałam drugą wersję, jeśli wrócisz, przeczytaj.
Dziękuję