Zapraszam do Urzędów Miejskich w Lublinie i Krakowie. Tam możesz znaleźć wszystko o czym prasa miesiącami pisała i czemu tylko mieszkaniec Grenlandii może przeczyć bo tam nie ma kiosków.no dobra, wiec mnie nie uczyli w szkole- prosze uprzejmie o konkrety, bezstronnie i w punktach: kto odebral te majatki, komu? Udowodnione zrodlowo. To na poczatek. Pozniej rowniez w punktach, z podaniem zrodel kto wykupil.
Wybacz Ayalen, ale dobrze wiesz że nikt z nas nie kolekcjonuje Nazwisk jakichś tam Mojsze, Cejtel, Bejtel. Zapraszam również do Sądów bo ludzie nadal się procesują wywalani z tych kamienic.
Wybacz ale jeśli prawda dla ciebie jest uzasadnieniem jedynie niechęci to z kim ja dyskutuję? Napisałem Ci że nie mam powodów aby żywić niechęć do żyda murzyna czy kogokolwiek. Nie zjedli mi dziadka, ani nie przerobili na macę.Nilmo, nie mam pojecia jak mozesz nie zauwazyc tego co jest widoczne golym okiem- wszystkie argumenty ktore tu prezentujesz uzasadniaja jedynie Twoja niechec. Mnie zas interesuje odpowiedz na pytanie: dlaczego czujesz niechec, a nie- za co. To nie jest to samo.
Skoro jesteś tak mało zorientowana zapewne nie wiesz że w Polsce obowiązuje ochrona danych osobowych, więc nie mogę ci tutaj osobiście przytaczać nazwisk, choćby moich kolegów z dawnej klasy którzy gdy pojawiła się możliwość "odzyskania" majątku, ujawnili się jako spadkobiercy dawnych żydowskich właścicieli. A może doskonale wiesz że ta ochrona danych obowiązuje i celowo sprowadzasz temat na podanie ci tego czego prawo mi zabrania. W każdym bądź razie, nic nie stoi na przeszkodzie byś troszkę poczytała i sama dowiedziała się iż fakty o których pisałem, a które ty bierzesz za jakąś nienawiść, były szeroko dyskutowane publicznie zarówno przez TV jak i prasę.
Może jego spytaj o konkrety co kupił -
http://www.youtube.com/watch?v=mGw8mKIZaKg
Tylko mi nie pisz że ten gościu z linka to antysemita, który nie chce Ci w punktach podać co kupił i co wykupił, bo nie lubi żydów, jest wrogo do nich nastawiony i robi niewinnym"koło pióra".Po prostu. Wymownie obrzydliwe.
Obudź się. Gazety w kioskach można dostać już od 6-stej rano. Czy Ty w ogóle wiesz co się w tym kraju dzieje? Poza forum też możesz znaleźć wiele konkretów. Internet to ogromne źródło wiedzy jeśli wiesz jak z niej korzystać. Warto się tego nauczyć aby nie przeczyć choćby temu czym szczyci się prezydent Izraela i nie robić z siebie fanatycznego ignoranta, który nieuczciwość chce schować za prześladowaniami dziadka.
Pytasz dlaczego czuję niechęć?
Bo tak mnie wychowano, by co najmniej ją czuć, wszędzie tam gdzie mamy do czynienia z nieuczciwością, wynarodowianiem czy strzelaniem rakietami w dzieci i ludzi którzy wobec czołgów mają do obrony jedynie kamienie. Mamy XXI w. i czas najwyższy kobieto, abyś rozróżniała czym jest antysemityzm, a czym jest nietolerancja wobec okupacyjnej polityki Państwa, czy przejmowania mienia za które Polacy lata temu zapłacili własną krwią i plagą sierot.
Moje krakowskie mieszkanie często gości żydów. Zwłaszcza żydów lwowskich, bo tych jest w Krakowie najwięcej. Środowiska artystyczno- polityczne z tego co zdążyłem się zorientować to w Krakowie jedne z najmocniej "obsadzonych " przez tą "nację". A w takim środowisku od lat działa mój teść. Nie mam zahamowań w podaniu takiemu gościowi ręki, czy dyskusji z nim. Wielu to ludzie bardzo inteligentni. I wielu wstydzi się za politykę prowadzoną przez Izrael. (Nazwiesz ich żydami-antysemitami?)
Zatem twoje insynuacje a propo moich rzekomych uprzedzeń, wybacz że nazwę prosto z mostu - "z dupy wzięte".
Kończę bo nie lubię dyskutować jeśli ktoś w rozmowie używa argumentów, które wyłonił z własnej fantazji i ograniczonego światopoglądu. Wszystkie fakty które ci podałem znajdują swoje odzwierciedlenie w historii. Broń atomowa, ograniczenie dostępu do ujęć wody pitnej, ostrzały dzielnic cywilnych, krakowska afera z kamienicami...spróbuj na razie temu zaprzeczyć. Nie mi. Własnemu sumieniu.
I co do tego :
Mnie nie bawi. Bo normalny człowiek potrafi liczyć. 70% UB-eków z 24 milionowego Państwa (tyle nas zostało po wojnie), i 30% z żydowskich niedobitków po wojnie.( Przed II wojną światową w II Rzeczpospolitej mieszkało 3.500.000 Żydów. Była to największa w Europie społeczność żydowska. Ilu zostało żywych po wojnie w Polsce? ). Zanim się zaczniesz więc śmiać zastanów się od jakiej liczby osób te procenty pochodzą, aby mieć obraz, gdzie zjawisko jest marginalne a gdzie masowe. 30% od tych niedobitków obrazuje że UB było dla społeczności żydowskiej jednym z najbardziej popularnych miejsc pracy. Dalej śmieszne?Swoja droga, niezmiennie bawi mnie grobowa cisza domoroslych. madralinskich ktorzy krzycza wielkim glosem ze 30% aparatu bezpieki stanowili Zydzi- natomiast zamykaja twarze na pytanie kto stanowil pozostale bagatela 70%, zapewne ufoludki
Żydzi w UB faktycznie byli dość często spotykanymi osobnikami, a to z racji ich skłonności socjalistycznych. Patrz np. Poalej Syjon Historia się znowu kłania. Matematyka też.
Reasumując na "chłopski rozum" - większość pracowników UB stanowiła ludność pochodzenia polskiego, jednak biorąc pod uwagę jaki procent danej społeczności (polskiej czy żydowskiej) angażowało się w taką pracę wychodzi że niewielki procent społeczeństwa polskiego, a ogromny żydowskiego. Dlatego to Polacy, a nie Żydzi obalili komunę. Jaśniej nie można.