Anstysemityzm

Uwaga! Tu wchodzisz na własne ryzyko i odpowiedzialność.
ODPOWIEDZ
Wiadomość
Autor
Nilmo

Re: Anstysemityzm

#41 Post autor: Nilmo » 10 cze 2013, 15:52

no dobra, wiec mnie nie uczyli w szkole- prosze uprzejmie o konkrety, bezstronnie i w punktach: kto odebral te majatki, komu? Udowodnione zrodlowo. To na poczatek. Pozniej rowniez w punktach, z podaniem zrodel kto wykupil.
Zapraszam do Urzędów Miejskich w Lublinie i Krakowie. Tam możesz znaleźć wszystko o czym prasa miesiącami pisała i czemu tylko mieszkaniec Grenlandii może przeczyć bo tam nie ma kiosków.
Wybacz Ayalen, ale dobrze wiesz że nikt z nas nie kolekcjonuje Nazwisk jakichś tam Mojsze, Cejtel, Bejtel. Zapraszam również do Sądów bo ludzie nadal się procesują wywalani z tych kamienic.
Nilmo, nie mam pojecia jak mozesz nie zauwazyc tego co jest widoczne golym okiem- wszystkie argumenty ktore tu prezentujesz uzasadniaja jedynie Twoja niechec. Mnie zas interesuje odpowiedz na pytanie: dlaczego czujesz niechec, a nie- za co. To nie jest to samo.
Wybacz ale jeśli prawda dla ciebie jest uzasadnieniem jedynie niechęci to z kim ja dyskutuję? Napisałem Ci że nie mam powodów aby żywić niechęć do żyda murzyna czy kogokolwiek. Nie zjedli mi dziadka, ani nie przerobili na macę.
Skoro jesteś tak mało zorientowana zapewne nie wiesz że w Polsce obowiązuje ochrona danych osobowych, więc nie mogę ci tutaj osobiście przytaczać nazwisk, choćby moich kolegów z dawnej klasy którzy gdy pojawiła się możliwość "odzyskania" majątku, ujawnili się jako spadkobiercy dawnych żydowskich właścicieli. A może doskonale wiesz że ta ochrona danych obowiązuje i celowo sprowadzasz temat na podanie ci tego czego prawo mi zabrania. W każdym bądź razie, nic nie stoi na przeszkodzie byś troszkę poczytała i sama dowiedziała się iż fakty o których pisałem, a które ty bierzesz za jakąś nienawiść, były szeroko dyskutowane publicznie zarówno przez TV jak i prasę.
Może jego spytaj o konkrety co kupił -
http://www.youtube.com/watch?v=mGw8mKIZaKg
Po prostu. Wymownie obrzydliwe.
Tylko mi nie pisz że ten gościu z linka to antysemita, który nie chce Ci w punktach podać co kupił i co wykupił, bo nie lubi żydów, jest wrogo do nich nastawiony i robi niewinnym"koło pióra".
Obudź się. Gazety w kioskach można dostać już od 6-stej rano. Czy Ty w ogóle wiesz co się w tym kraju dzieje? Poza forum też możesz znaleźć wiele konkretów. Internet to ogromne źródło wiedzy jeśli wiesz jak z niej korzystać. Warto się tego nauczyć aby nie przeczyć choćby temu czym szczyci się prezydent Izraela i nie robić z siebie fanatycznego ignoranta, który nieuczciwość chce schować za prześladowaniami dziadka.
Pytasz dlaczego czuję niechęć?
Bo tak mnie wychowano, by co najmniej ją czuć, wszędzie tam gdzie mamy do czynienia z nieuczciwością, wynarodowianiem czy strzelaniem rakietami w dzieci i ludzi którzy wobec czołgów mają do obrony jedynie kamienie. Mamy XXI w. i czas najwyższy kobieto, abyś rozróżniała czym jest antysemityzm, a czym jest nietolerancja wobec okupacyjnej polityki Państwa, czy przejmowania mienia za które Polacy lata temu zapłacili własną krwią i plagą sierot.
Moje krakowskie mieszkanie często gości żydów. Zwłaszcza żydów lwowskich, bo tych jest w Krakowie najwięcej. Środowiska artystyczno- polityczne z tego co zdążyłem się zorientować to w Krakowie jedne z najmocniej "obsadzonych " przez tą "nację". A w takim środowisku od lat działa mój teść. Nie mam zahamowań w podaniu takiemu gościowi ręki, czy dyskusji z nim. Wielu to ludzie bardzo inteligentni. I wielu wstydzi się za politykę prowadzoną przez Izrael. (Nazwiesz ich żydami-antysemitami?)
Zatem twoje insynuacje a propo moich rzekomych uprzedzeń, wybacz że nazwę prosto z mostu - "z dupy wzięte".
Kończę bo nie lubię dyskutować jeśli ktoś w rozmowie używa argumentów, które wyłonił z własnej fantazji i ograniczonego światopoglądu. Wszystkie fakty które ci podałem znajdują swoje odzwierciedlenie w historii. Broń atomowa, ograniczenie dostępu do ujęć wody pitnej, ostrzały dzielnic cywilnych, krakowska afera z kamienicami...spróbuj na razie temu zaprzeczyć. Nie mi. Własnemu sumieniu.

I co do tego :
Swoja droga, niezmiennie bawi mnie grobowa cisza domoroslych. madralinskich ktorzy krzycza wielkim glosem ze 30% aparatu bezpieki stanowili Zydzi- natomiast zamykaja twarze na pytanie kto stanowil pozostale bagatela 70%, zapewne ufoludki
Mnie nie bawi. Bo normalny człowiek potrafi liczyć. 70% UB-eków z 24 milionowego Państwa (tyle nas zostało po wojnie), i 30% z żydowskich niedobitków po wojnie.( Przed II wojną światową w II Rzeczpospolitej mieszkało 3.500.000 Żydów. Była to największa w Europie społeczność żydowska. Ilu zostało żywych po wojnie w Polsce? ). Zanim się zaczniesz więc śmiać zastanów się od jakiej liczby osób te procenty pochodzą, aby mieć obraz, gdzie zjawisko jest marginalne a gdzie masowe. 30% od tych niedobitków obrazuje że UB było dla społeczności żydowskiej jednym z najbardziej popularnych miejsc pracy. Dalej śmieszne?
Żydzi w UB faktycznie byli dość często spotykanymi osobnikami, a to z racji ich skłonności socjalistycznych. Patrz np. Poalej Syjon Historia się znowu kłania. Matematyka też.
Reasumując na "chłopski rozum" - większość pracowników UB stanowiła ludność pochodzenia polskiego, jednak biorąc pod uwagę jaki procent danej społeczności (polskiej czy żydowskiej) angażowało się w taką pracę wychodzi że niewielki procent społeczeństwa polskiego, a ogromny żydowskiego. Dlatego to Polacy, a nie Żydzi obalili komunę. Jaśniej nie można.

Ayalen

#42 Post autor: Ayalen » 10 cze 2013, 18:24

No to lecimy. Nie prosilam o nazwiska jakichs tam Mojsze ani jakichs tam Kowalskich czy innych Potockich. Pytalam kto kogo wyrzucil,/ odebral majatki/ z jakich powodow, nie manipuluj moimi pytaniami, sa czytelne. I kto wykupil- gazety nie sa materialami zrodlowymi. W zamian podtykam Ci pod oczy mieszkania, domy czy cale dzielnice zydowskie rozgrabione- rozkradzione przez tolerancyjnych, uczciwych az do bolu i milujacych bliznich Polaczkow. Tamci choc wykupili- w oczy gryzie ze nie kradli jak Polacy, ze mieli pieniadze zeby kupic. Trzeba bylo nie pozwolic a nie latac i pokrzykiwac jacy to my wielcy - a potem miec za zle innym ze w tym czasie pracowali.
Przykro mi -youtuba mi sie nie otwiera, co i lepiej. Natomiast na temat materialow linkowanych wypowiedzialam sie i wiecej tym smrodem zajmowac sie nie bede, jesli Ci pachnie to sie napawaj.
Nie wiem jak Cie wychowano, nie interesuje mnie to i nie oceniam. Mnie wychowalo zycie, ktore nauczylo mnie zwazac na rzeczywiste motywy a nie przykrywki umyslowe. Nauczylo mnie takze nie czuc niecheci a uwaznie przygladac sie wszystkiemu zeby moc bezstronnie oceniac. A tego za cholere nie zrobisz jesli nie siegniesz podloza, ale jesli wolisz slizgac sie wierzchem- Twoja sprawa. Tylko jedna sprawa- nie lez pomiedzy Palestyne a Izrael bo zabrniesz w takie goowno ze Cie zatopi. Nie graj na emocjach tymi biednymi dziecmi- ich rodzicom nalezaloby poukrecac glowy zanim okabluja minami swoje dzieci posylajac je na smierc wmawiajac im ze pojda do raju. Radzilabym Ci uwaznie przyjrzec sie tym ktorym zalezy na podsycaniu wzajemnej nienawisci. Zasadniczo - wcale nie dziwie sie ze bronisz Palestynczykow- oni tez najpierw przerzneli swoje ziemie, a teraz wola biegac i krzyczec na caly swiat ze zdychaja z glodu bo im Zydzi jesc nie dali. Potege buduje sie praca, wspolna praca a nie krzykiem i tupaniem nozkami, to szczeniackie zachowanie. Godne stwierdzenia ze Zydzi w Polsce mieli jak paczki w masle dzieki Polakom. Zwazywszy na ton Twojej wypowiedzi- widze ze cos drgnelo w tym sumieniu, dobre i to. A gazety Nilmo, coz- bywaja rozne. Niektore nadaja sie na to zeby je spuscic do sedesu wraz z zawartoscia. I dla jasnosci- nigdy i nigdzie nie twierdzilam ze Zydzi to narod krysztalowo czystych swietych. Ale- plujac na innych dobrze zaczac od oczyszczenia siebie. A my tez nie swieci to zamiast szukac winnych zeby wydac sie uczciwymi na ich tle- warto przyjrzec sie sobie. Kazda wina i kazda prawda zwykle lezy po srodku.
A moje zdanie wyjete jest nie z dupy a powziete na podstawie tego co widac w Twoich wypowiedziach- to nie sa fakty stwierdzane obiektywnie przez. bezstrobnnego obserwatora.
Nie rozumiem co. ma do tego wstyd odczuwany przez Twojego tescia wobec polityki Izraela. Ja takze czuje wstyd ogladajac wystepki naszego rzadu. I co z tego- czy bande oszolomow z przerosnietym ego mam utozsamiac z calym narodem? Nie- niezmiennie uwazam ze Polacy to wspaniali ludzie ktorych stac na wiele. Szkoda tylko ze zamiast siegac po to wiele - wola innych sciagac za nogi do swojego piekielka- rzecz znana od wiekow, prawda? I dobrze wiesz ze sukinsynow mozna znalezc w kazdej nacji i kazdym narodzie, tak jak i ludzi prawych, dlaczego zatem dostrzegasz tylko jedna strone? Tylko o to pytam, nie mam zamiaru zmieniac ani roztrzasac Twoich uprzedzen.

Nilmo

#43 Post autor: Nilmo » 10 cze 2013, 19:20

dlaczego zatem dostrzegasz tylko jedna strone?
Jedną? Znam obie strony chyba znacznie lepiej niż Ty. Wielu Semitów ma to samo zdanie co ja. Nie o teściu mówiłem. Czytaj ze zrozumieniem.
Przykro mi -youtuba mi sie nie otwiera,
szkoda że ci się nie otwiera. Posłuchałabyś izraelskiego prezydenta jak się chwali kupowaniem Polski, Węgier, Rumunii...
ich rodzicom nalezaloby poukrecac glowy
Holokaust II..dobra. Koniec tej gadki. Może jak ci się zacznie "otwierać".
I zrób coś ze swoimi uprzedzeniami do Polaków, Palestyńczyków itp...

Gość

#44 Post autor: Gość » 10 cze 2013, 19:57

O faktycznie- unizenie przepraszam za tescia, tym niemniej nie zmienia to istoty rzeczy Zydzi wstydza sie za swoj rzad, a ja- Polka za swoj,i co z tego?
Taa, tamten sie chwali wykupowaniem. Ty mi powiedz- a my wiemy o tym i co- nic??? Tak sie dajemy wykupowac? To miejmy pretensje do siebie a nie do innych ze dostrzegaja i potrafia skorzystac z okazji, albo nie pozwalajmy na to zamiast nadstawiac morde a potem plakac ze boli.
Temat Palestyny. Skad ci biedni, zyjacy w gettach ludzie biora rakiety? Kto komu szykuje holokaust, trzeba byc kompletnie zaslepionym zeby nie zauwazac pewnych faktow dotyczacych tamtego rejonu. Albo nie patrzec pod katem niecheci. Nie mam uprzedzen w stosunku do ludzi, Ty nie osadzaj wedlug siebie- wyobraz sobie ze mozna zyc bez niecheci i uprzedzen. A jakby nie patrzec- to wszystko sa ludzie. Rozni, czasami podli, czasami glupi, albo zaslepieni. Ale ludzie, my i oni. Generalnie wszyscy my- ludzie.
Aha, jeszcze procenty- Ty nie krec- ze 100% pracownikow aparatu bezpieki 70% procent to byli Polacy. Dlaczego nie chcesz tego widziec. Na logike i zdrowy rozsadek. 100%- 30%= 70%. A poniewaz nie lubie byc dluzna- drogi Nilmo, moja fantazja w dziesietej czesci nie dorownuje Twojej a ograniczony oglad swiata i tak jest szerszy niz Twoj podglad przez ukierunkowane uprzedzenia. Zeby cos ogladac trzeba miec otwarte oczy. Dlaczego slowa prawdy na temat Polakow i Palestynczykow nazywasz uprzedzeniami a uprzedzenia wzgledem Zydow okreslasz jako prawde- pojecia nie mam. Jakas roznica? W podgladzie?

Ayalen

#45 Post autor: Ayalen » 10 cze 2013, 22:04

poprzedni post sie wcial, moze i lepiej; nie widze sensu przerzucania sie argumentami, poniewaz nie widze stron- po obu sa ludzie. Rozni ludzie. Nilmo, o skali stereotypow jakimi sie poslugujesz swiadczy odruchowe uznanie mnie za Zydowke tylko dlatego ze widze najpierw ludzi a potem dopiero ich narodowosc. To samo stereotypowe uwarunkowanie doprowadzilo pewna pania w pewnym miejscu do uznania mnie za muzulmanke- dlatego ze takze osmielilam sie widziec w nich ludzi. Jestes madrym facetem, niech Cie to skloni do zastanowienia- czemu widzimy albo biala albo czarna strone? To jednostki tworza zbior zwany narodem, ale jednostkowych czynow nie powinno utozsamiac sie z caloscia. I tyle poniewaz nie mam zamiaru zmieniac niczyjego spojrzenia, chce tylko zauwazyc ze istnieja inne.

Alek Osiński

#46 Post autor: Alek Osiński » 11 cze 2013, 0:29

hmmm, tak mi się nasunęło, w związku z tą dyskusją i może ogólnie w związku z dyskusjami,
mądrość nomen omen, żydowska...;

Jeżeli dwóch kłóci się, a jeden ma rzetelnych 55
procent racji, to bardzo dobrze i nie ma się co
szarpać. A kto ma 60 procent racji. To ślicznie,
to wielkie szczęście i niech Panu Bogu dziękuje!
A co by powiedzieć o 75 procent racji? Mądrzy
ludzie powiadają, że to bardzo podejrzane. No,
a co o 100 procent? Taki, co mówi, że ma 100
procent racji, to paskudny gwałtownik, straszny
rabuśnik, największy łajdak.

;)

Ayalen

#47 Post autor: Ayalen » 11 cze 2013, 8:34

Alek, racja to jest porcja prawdy. Chochelka zaledwie zaczerpnieta z jednego kotla. Ani mi sie sni zaprzeczac oczywistym faktom, caly czas mowie o stosunku do ludzi ktorych utozsamia sie z faktami, czynami. Pomijam mentalnosc Polakow ktorzy podobnie jak Zydzi lacza w sobie dwie skrajnosci- skrajne zakompleksienie skutkujace unizonym stosunkiem wobec tych ktorzy zdaja sie lepsi. z nadeta pycha wobec tych ktorych postrzegamy jako gorszych. Powiedz mi - przecietny Kowalski - o kim mowi dobrze? Ruscy zli, Ukraincy bandyci, Niemcy hitlerowcy, Czesi durnie. Zydzi zlodzieje a Araby- brudasy. A my? Noo, my...MYYY az dziw ze jeszcze nie w niebie psia krew. Zanim zaczniemy rozliczac innych, rozliczmy nasza przeszlosc. Nasze wielkopanskie postawy golodupcow, nasze. ulanskie bezrozumne zrywy ktore doprowadzily do smierci wielu istnien ludzkich i niczego poza tym. Duzo tego. Nasze stosunki z sasiadami, wraz z tym co naroslo jak wrzod na tylku. I nie winmy innych ze zadbaja o to o co my nie umiemy. We wlasnym domu. Jesli nie ma w nim gospodarza to co sie dziwic ze przybysze goszcza sie sami jak chca. Nie jestesmy swieci, dlaczego zadac tego od Zydow?
Wracajac do tematu antysemityzmu, w dalszym ciagu uwazam ze siega o wiele glebiej niz to co widac po wierzchu. Wszystko to o czym mowi Nilmo jest umocnieniem tego stosunku, bardzo ambiwalentnego jak widac.

Awatar użytkownika
Gloinnen
Administrator

#48 Post autor: Gloinnen » 11 cze 2013, 9:36

Ayalen pisze:Zanim zaczniemy rozliczac innych, rozliczmy nasza przeszlosc. Nasze wielkopanskie postawy golodupcow, nasze. ulanskie bezrozumne zrywy ktore doprowadzily do smierci wielu istnien ludzkich i niczego poza tym. Duzo tego. Nasze stosunki z sasiadami, wraz z tym co naroslo jak wrzod na tylku. I nie winmy innych ze zadbaja o to o co my nie umiemy. We wlasnym domu. Jesli nie ma w nim gospodarza to co sie dziwic ze przybysze goszcza sie sami jak chca.
No właśnie. Jak nie ma gospodarza, to każdy w tym domu sra gdzie popadnie. Nie ma nikogo, kto by dobre imię tego domu chronił. Od lat nie mieszkasz w Polsce, to nie wiesz, jaki tu jest syf. Żadne państwo chyba, żadna nacja, tak nie traktuje swojej ojczyzny, jak współczesne społeczeństwo polskie, podjudzane przez antypolsko nastawioną władzę. Najlepiej wstydzić się, że się jest Polakiem i natychmiast dokonać apostazji i przechrzcić się na cokolwiek innego. Nierozliczenie przeszłości jest wszystkim na rękę, żeby można było dalej wyciągać gówno z szafy i mazać nim po ścianach.
A jeżeli już - to jakie to rozliczanie? Mnie przypomina publiczną spowiedź na klęczkach, z lufą pistoletu przytkniętą do skroni. Poprawność polityczna odbiera Polsce resztki godności. I posiłkuje się takimi właśnie poglądami, jak powyżej zacytowane.
Niechaj inny wiatr dzisiaj twe włosy rozwiewa
Niechaj na niebo inne twoje oczy patrzą
Niechaj inne twym stopom cień rzucają drzewa
Niechaj noc mnie pogodzi z jawą i rozpaczą

/B. Zadura

Nilmo

#49 Post autor: Nilmo » 11 cze 2013, 11:17

Nasze stosunki z sasiadami, wraz z tym co naroslo jak wrzod na tylku.
Trudno o dobre stosunki z sąsiadami skoro sąsiedzi przez wieki byli zaborcami. Głupoty piszesz Ayalen. To tak jakbyś winiła Żydów, że nie mieli dobrych stosunków z Hitlerem.
nasze. ulanskie bezrozumne zrywy ktore doprowadzily do smierci wielu istnien ludzkich i niczego poza tym
Znowu zaległości z historii. "Ułańskie zrywy" jak je nazywasz były w większości zrywami niepodległościowymi. Gdyby nie one, nawet twoja Litwa tkwiłaby po dziś dzień w czerwieni komuny. Gryziesz rękę która cię karmiła i pozwoliła byś dzisiaj mogła swobodnie głosić nawet te naiwne teorie.
Czy głupim zrywem było też powstanie w warszawskim gettcie? Bo moim zdaniem głupotą to było iść potulnie jak stado baranów z walizkami do hitlerowskiej łaźni, czy wypierać się własnej wiary ucząc dzieci "Ojcze nasz" i wieszając im medaliki z Matką Bożą na szyi. Tacy mieliśmy Twoim zdaniem być? Czy to Arab który jest gotów zginąć dla własnej wiary jest prymitywem czy raczej ten który gotów tę wiarę sprzedać dla kilku kłaków na własnym tyłku?
Matematyki nadal nie rozumiesz i nie czaisz że 30% pracowników UB to około miliona osób, a to stanowi z kolei jaki procent pozostałych po wojnie Żydów w Polsce?
Gościu dobrze Ci napisał -
Dlaczego slowa prawdy na temat Polakow i Palestynczykow nazywasz uprzedzeniami a uprzedzenia wzgledem Zydow okreslasz jako prawde- pojecia nie mam. Jakas roznica? W podgladzie?
Różnica...że brak słów.
Temat dotyczy antysemityzmu. Próbowałem wykazać iż antysemityzm, nie ma nic wspólnego z krytycznym stosunkiem do polityki Izraela, choć Żydzi starają się to zlać w jedno, aby zamknąć usta ludziom na to co wyprawiają w XXi w. m.in. w Palestynie.
Mam krytyczny stosunek również do polityki amerykańskiej, polskiej, ruskiej czy chińskiej. Jednak żaden ignorant nie nazwał mnie z tego powodu antyazjatą, antyamerykaninem, czy antypolakiem.
Przeciwnie, wielu prawdziwych Polaków słusznie krytykuje oddanie władzy w ręce Geremków, Mazowieckich, Kuroni czy Kwaśniewskich, słusznie bojkotuje wybory i słusznie zrobi jesli się znowu wkurzy, co zapewne taka Ayalen, znowu nazwie głupim ułańskim zrywem, nawet jeśli ktoś po tym zrywie da jej wolność jej kraju czy kamienicę.
Wielu ludzi słusznie krytykuje imperialistyczne zapędy Ameryki czy Rosji i słusznie krytykuje reżim w Chinach. Ale tylko ciemniak mógłby przypuszczać iż człowiek krytykujący politykę np. Korei będzie wyrywał aparaty fotograficzne na krakowskim rynku i lał w mordę kazdego Koreańczyka, tylko dlatego że uważa że Kim Ir Sen to faszysta i dlatego każdy Koreańczyk musi być zły.
Dlatego uważam iż pożytecznym byłoby edukowanie polskiej młodzieży czym jest antysemityzm i że w żadnym wypadku nie może być on firanką na zasłanianie brudów które zasługują na potępienie .
Taktyka zastosowana przez Ayalen, jest od dawna elementem propagandy izraelskiej i bolesnym przykładem na to jak można wykorzystywać prochy własnych przodków, do przysypywania rozlanej przez ich potomków krwi. Tu masz odpowiedź Gościu na swoje - "Dlaczego..."

Gość

#50 Post autor: Gość » 11 cze 2013, 13:38

Nilmo, nie rozsmieszaj mnie- gosciu to takze ayalen, czemus nick sie nie wpisal - a ja to pisalam do Ciebie. Dzieki za uznanie.
Procenty- albo skladasz calosc procentowo albo liczebnie, z matmy co miales? Jesli. rozbijamy calosc na procenty to z calosci procentowej ktora stanowi 100. PROCENT, wiec nie mydl oczu.
Zrywy. Niom, ano zrywy. Prosze mi przedstawic konkretne korzysci Powstania Warszawskiego, bez gloryfikowania bohaterstwa ludzki, bo ono jest bezsprzeczne. To ze dali sie wpuscic w kanal takze. Jestes Polakiem, ja jestem Polka- pogadajmy o swoim podworku, to je sprzata dobry gospodarz. Slucham.
Glo, jesli dom stoi opuszczony, zaniedbany bo gospodarza ponioslo czort wie gdzie, albo zachlal sie i spi gdzies w rowie- to co dziwnego ze znajda sie dzicy lokatorzy? Oczywiscie- to fajnie uznac ze wszyscy wokol zli i niedobrzy i wiecznie nas krzywdza tylko ze to g prawda. Krzywdzi sie tych. ktorzy na to zezwalaja. Atakuje sie slabych. Pogardza szumowinami. To teraz popatrz przez chwile co o nas sadza nasi sasiedzi, jak nas postrzegaja.Bez powodu?
Nie jestem zwolenniczka siegania krola Popiela, czort wie jakie myszy by z tego wylazly. Moze sensownie byloby zajac sie dniem dzisiejszym. Powiedzialam -jestesmy narodem niezwyklych ludzi. Niestety- nasza slaboscia jest to ze jestesmy madrzy w pojedynke, nie potrafimy zcalic tej madrosci. To bylaby nasza sila ktora w rozsypce staje sie slaboscia. Zzeraja nas kompleksy choc nie mamy do nich powodow, zaszlosci historyczne nie sa nasza wina. Nie mamy tez powodow do pychy- historia nie jest nasza zasluga. Natomiast powinna nas nauczyc czegos. Chocby tego ze dopoki w naszym domu nie bedzie gospodarza - inni beda gospodarzyc za nas, miejmy pretensje wiec do siebie. Nie wyobrazam sobie zeby w innym kraju sad krajowy eksmitowal obywateli na bruk zeby zwrocic nieruchomosc dawnym wlascicielom. To paranoja swiadczaca o tym ze nasze prawo ma w doopie ludzi. To kogo ma na uwadze? A ponoc ma byc dla ludzi. Nie mamy prawa zwalac winy za to co jest na rzad- rzad nie jest gospodarzem, to tylko reka i geba gospodarza. Glowa i serce to my wszyscy. ale jesli glowa mysli o niebieskich migdalach, a serce zostalo gdzies w przeszlosci to co sie dziwic rece ze chodzi jak u paralityka. Albo jak u kukielki. Moze do cholery zamiast wiecznie osadzac innych zajmijmy sie wreszcie soba i swoim podworkiem zanim znow je myszy zagarna. Nauczmy sie byc dumni z tego ze jestesmy Polakami. Kazdego narzekajacego pod sciane- z pytaniem: a co ty do cholery zrobiles zeby tak nie bylo? Tylko problem w tym ze my nie wiemy jak chcemy zeby bylo. Druga Japonia , trzecia Ameryka. Czwarte zoo. A gdzie i kiedy Polska? Niezwykly kraj niezwyklych ludzi ktorzy wciaz nie doceniaja siebie? Swojego potencjalu ktory marnuja na swary. Matko jedyna, partie zaloze albo co?

Nilmo, nie zamierzam sie z Toba klocic o Zydow, oni maja swoje goowno. Widzisz- skoro antysemityzm jak twierdzisz nie ma nic z trzezwym, krytycznym stosunkiem do polityki Izraela, i z tym sie zgadzam- to z czym ma, z czego wyrasta? Ja nie nazywam Cie antysemita, pytam jedynie o podloze Twojej niecheci do Zydow- sam wplatales w to historie, czemu? My mamy swoje goowienka. Niech kazdy zajmie sie swoim zamiast babrac sie w cudzym. Tak chyba lepiej, prawda? Dla nas. A przeciez o to nam chodzi- nie o to zeby kopac innych , a o to zeby nas nikt nie smial kopac. Poki co- nawet nie musi, sami sie kopiemy. A inni robia w tym czasie swoje. Bo sa madrzejsi. Po prostu. Wiec co robisz zeby nie bylo tak jak jest?

ODPOWIEDZ

Wróć do „MOIM SKROMNYM ZDANIEM”