odtrutka na czarne myśli

Moderatorzy: Gloinnen, eka

Wiadomość
Autor
Sokratex

Re: odtrutka na czarne myśli

#11 Post autor: Sokratex » 29 lis 2011, 1:03

Arti pisze:tak bardzo chcesz, że aż kiczowato Ci to wychodzi...nie wiem czy mnie zrozumiesz
inne fale
Podobnie do Ciebie pisałem na początku, ale mi z wiekiem przeszło :)

Arti

#12 Post autor: Arti » 29 lis 2011, 1:05

pierdolisz
daj jakiś przykład

Arti

#13 Post autor: Arti » 29 lis 2011, 1:08

a co do tego że przeszło, cóż...potencjał się wyczerpał :be:

meandra

#14 Post autor: meandra » 01 gru 2011, 0:26

lekarstwo jak jad żmij - zakradła się dwuznaczność, która temu porównaniu nie służy.
kiedyś korzystałam z surowicy, dzięki niej żyję. :)

pozdrawiam :rosa:
aż po ostatnie słowo, aż po myśl ostatnią...

Sokratex

#15 Post autor: Sokratex » 01 gru 2011, 11:32

meandra pisze:lekarstwo jak jad żmij - zakradła się dwuznaczność, która temu porównaniu nie służy.
kiedyś korzystałam z surowicy, dzięki niej żyję. :)
O taką dwuznaczność chodzi :) Jad, który zabija, bywa zarazem skutecznym lekarstwem. I nie chodzi wcale o surowicę, stosuje się go w homeopatii przy przewlekłej anginie, zapaleniu oskrzeli, zastrzyki z jadu uśmierzają bardzo silne bóle reumatyczne, czy nowotworowe, a podawany w ampułkach hamuje ciężkie krwotoki wewnętrzne. W Polsce leki z jadem żmij są stosunkowo mało znane, głównie dlatego, że praktycznie nie ma skąd go pozyskać. Ale już w Estonii, czy na Ukrainie kupimy bez problemu świetna maść na schorzenia stawowe, itp.

"Lekarstwo jak jad żmij" jest dalej w wierszu podkreślone podobną figurą "lekarstwo jak małżeństwo prostytutki",
gdzie źródło zarobku "prostytutki" napiętnowane przez ogół społeczeństwa, jest zarazem podstawą jej (jak i z zasady każdego) małżeństwa - podstawowej komórki społecznej.

Pozdrawiam.

ODPOWIEDZ

Wróć do „WIERSZE BIAŁE I WOLNE”