Picasseria
Moderatorzy: eka, Leon Gutner
-
Picasseria
.
zabij mnie kwiatkiem jeśli chcesz
za pospolitość tego świata
za ów niegrzeczny wtedy wiersz
za zwariowany w sercu zapał
zetrzyj jak pyłek który spadł
na ciszą wysuszone usta
za to że ci nie daję braw
i wodzę wciąż po krzywych lustrach
uderz jak piorun prosto w myśl
tortura czasem bywa słodka
za to że między nami drzwi
lecz pozwól mi cię znowu spotkać
...dla P...
zabij mnie kwiatkiem jeśli chcesz
za pospolitość tego świata
za ów niegrzeczny wtedy wiersz
za zwariowany w sercu zapał
zetrzyj jak pyłek który spadł
na ciszą wysuszone usta
za to że ci nie daję braw
i wodzę wciąż po krzywych lustrach
uderz jak piorun prosto w myśl
tortura czasem bywa słodka
za to że między nami drzwi
lecz pozwól mi cię znowu spotkać
...dla P...
Szczęście zdobywa się pod warunkiem, że się go nie pragnie zdobyć.
- Leon Gutner
- Moderator
- Kontakt:
Re: Picasseria
Ktoś musi być bardzo wart takiej tęsknoty i takich wierszy .
Absolutnie moje nastroje .
Z uszanowaniem L.G.
Z uszanowaniem L.G.
- coobus
Piękny wiersz, Nicol. Taki, na jakie chcę trafiać, żeglując w necie. Płynąc przez jego bezgraniczne wody.
Jest jak
odczarowujący nieco pospolitość tego świata.
Jest jak

” Intuicyjny umysł jest świętym darem, a racjonalny umysł - jego wiernym sługą." - Albert Einstein
-
przymusu nigdy nie ma Leo ...Leon Gutner pisze:Ktoś musi być bardzo wart takiej tęsknoty i takich wierszy .
Z uszanowaniem L.G.

Dodano -- 17 lip 2013, 12:48 --
ech coobusku odczarować pospolitości nie sposób na dłuższą metę ...coobus pisze:Piękny wiersz, Nicol. Taki, na jakie chcę trafiać, żeglując w necie. Płynąc przez jego bezgraniczne wody.
Jest jakodczarowujący nieco pospolitość tego świata.

- Patka
Musi być ze mną coś nie tak, jeśli znów wszyscy się wkoło zachwycają, a ja nie.
Jeśli chodzi o rytm, formę, to podobnych wierszy czytałam mnóstwo. Znudziły mi się rymowanki abab albo aabb. Z rymem można pokombinować na wszelkie sposoby, z rytmem podobnie, uzyskując nowe, ciekawsze melodie. Powyższe się czyta trochę jak wyuczony wierszyk.
Znów - tytuł przyciąga, tekst nie bardzo. Choć jest lepszy niż poprzedni. Są momenty na plus:
A konkretnie tylko ten jeden moment (byłam pewna, że jest ich więcej). Reszta - ni ziębi, ni grzeje.
Pozdrawiam
Patka

Jeśli chodzi o rytm, formę, to podobnych wierszy czytałam mnóstwo. Znudziły mi się rymowanki abab albo aabb. Z rymem można pokombinować na wszelkie sposoby, z rytmem podobnie, uzyskując nowe, ciekawsze melodie. Powyższe się czyta trochę jak wyuczony wierszyk.
Znów - tytuł przyciąga, tekst nie bardzo. Choć jest lepszy niż poprzedni. Są momenty na plus:
zabijało się siekierą, nożem, piłą mechaniczną, młotkiem, kijem, ale kwiatkiem chyba jeszcze nigdy, plus więc za pomysłowe połączenie tych wyrazówNicol pisze:zabij mnie kwiatkiem
A konkretnie tylko ten jeden moment (byłam pewna, że jest ich więcej). Reszta - ni ziębi, ni grzeje.
Pozdrawiam
Patka
-
Ups. I znowu Cie zawiodłam ale to tylko dialog między mną a kimś kto doskonale go pojmie...
Sorki że grzeszę zjawiskiem pisania prawielistów w tej podstępnej formie, ale lubię to robić i rozumiem że nie czując drugiego dna nie znajdujesz w nich nic dla siebie.
Sorki. W tym wypadku jestem trochę asertywna i nic na siłę lub dla poklasku zmieniać w tym nie będę. Aspiracje rękodzieł zostawiam innym.Twoje zdanie rzecz jasna szanuję i dziękuję że chciałaś je wyrazić
Sorki że grzeszę zjawiskiem pisania prawielistów w tej podstępnej formie, ale lubię to robić i rozumiem że nie czując drugiego dna nie znajdujesz w nich nic dla siebie.
Sorki. W tym wypadku jestem trochę asertywna i nic na siłę lub dla poklasku zmieniać w tym nie będę. Aspiracje rękodzieł zostawiam innym.Twoje zdanie rzecz jasna szanuję i dziękuję że chciałaś je wyrazić

- Ewa Włodek
ładna dedykacja. Cóż, czasem miedzy dwojgiem dzieje się i tak. Sporo masz dobrych tropów (krzywe lustra, zamkniete drzwi), opisujących stan niepewności w relacji, a może - pewności...
serdeczność posyłam...
Ewa

serdeczność posyłam...
Ewa
-
może stan pewności ....
fakt.
a tropy jak to tropy są ... dopóki śnieg kurz czy piach ich nie przysypie...

a tropy jak to tropy są ... dopóki śnieg kurz czy piach ich nie przysypie...