nawiedza nas nagich
z uśmieszkiem perfidnie
rzuca w objęcia
bezwstydnie cieknie jej ślina
po brodzie gdy tulisz i szepcesz
jedyna
bezwstydnie głęboko ją biorę
jak oddech trzepocze się w gardle
harpunem trafiona
bezwstydnie proszę
skradnij dla mnie świat
nadziejo
bezwstydnie
- anastazja
No, ładny erotyk Doroto. 

A ludzie tłoczą się wokół poety i mówią mu: zaśpiewaj znowu, a to znaczy: niech nowe cierpienia umęczą twą duszę."
(S. Kierkegaard, "Albo,albo"
(S. Kierkegaard, "Albo,albo"
- Gloinnen
- Administrator
Re: bezwstydnie
Ciekawe spojrzenie na nadzieję. Dalekie od ckliwości, bo pokazuje jej przewrotną naturę, jej "zagrywki" - jak bawi się ludźmi - oraz naszą zachłanność w zbieraniu nawet resztek po niej. W rzeczy samej, pokazujesz nadzieję w krzywym zwierciadle. To, co z jednej strony bywa przedstawiane pozytywnie, Ty przemieniasz w swoiste "przekleństwo". "Trzepoczący się w gardle oddech" skojarzył mi się z uporczywą terapią, podtrzymywaniu (sztucznie) nieistniejącego już życia. Tak właśnie działa nadzieja. Podsuwa złudzenia, każe wierzyć w fantazmaty, nadaje pierwotnym instynktom ("cieknąca ślina") wymiar metafizyczny (po co?)... A jednak peelka przyznaje się sama przed sobą, że też nie jest wolna od wszystkich skaz. Tak jak każdy człowiek, potrzebuje tych iluzji. Potrzebuje lepszego obrazu świata niż ten, w którym funkcjonuje tu i teraz. Poddaje się znieczuleniu, wdycha tlen z respiratora. Jeszcze nie jest gotowa na swoje prywatne vanitas vanitatum. Mało kto okazuje się gotowy. Dlatego nadzieja jest wieczna.
Glo.

Glo.
Niechaj inny wiatr dzisiaj twe włosy rozwiewa
Niechaj na niebo inne twoje oczy patrzą
Niechaj inne twym stopom cień rzucają drzewa
Niechaj noc mnie pogodzi z jawą i rozpaczą
/B. Zadura
Niechaj inne twym stopom cień rzucają drzewa
Niechaj noc mnie pogodzi z jawą i rozpaczą
/B. Zadura