Szamanka
Moderatorzy: eka, Leon Gutner
- Ewa Włodek
Szamanka
Umiem podjąć dysputę i słuchać – cierpliwa,
bezbarwną rzeczywistość magicznie przemieniam,
zroszona orchidea – tak wytrawnie cierpka.
Pędzisz tu jak narkoman, po złodziejsku zbiegasz.
Ja - wciąż jednako sama – jesteś, czy cię nie ma -
mieniąca się od pokus zimna popielnica.
Inspiracja:
http://www.poezja-polska.pl/fusion/read ... e_id=34976
bezbarwną rzeczywistość magicznie przemieniam,
zroszona orchidea – tak wytrawnie cierpka.
Pędzisz tu jak narkoman, po złodziejsku zbiegasz.
Ja - wciąż jednako sama – jesteś, czy cię nie ma -
Inspiracja:
http://www.poezja-polska.pl/fusion/read ... e_id=34976
- anastazja
Ewuś, wiersz Glo, jest również na ósmym.Ewa Włodek pisze:Ja - wciąż jednako sama – jesteś, czy cię nie ma -
Dobrze Ci wyszło.

Pozdrawiam.
A ludzie tłoczą się wokół poety i mówią mu: zaśpiewaj znowu, a to znaczy: niech nowe cierpienia umęczą twą duszę."
(S. Kierkegaard, "Albo,albo"
(S. Kierkegaard, "Albo,albo"
- Leon Gutner
- Moderator
- Kontakt:
Re: Szamanka

Z uszanowaniem L.G.
- Ewa Włodek
to mnie bardzo, bardzo cieszy, Anastazjo...anastazja pisze: Dobrze Ci wyszło.

inspiracja i wiersz czują się oklaskane, Leonie...Leon Gutner pisze:Za wiersz i inspirację .

Kochani, cudnie wam dziękuję, że zaglądnęliście, daliście wierszowi czas i powiedzieliście dobre słowa...
serdeczność z uśmiechami wam posyłam...
Ewa
- Gloinnen
- Administrator
Anastazja ma rację, wiersz "Kochanice" jest również na Ósmym.
http://www.osme-pietro.pl/wiersze-biale ... 11846.html
Miło mi, że mój wiersz zainspirował.
Intrygująca jest Twoja peelka. Chłodna, daleka, ubrana w samotność.
"Zroszona orchidea" - bardzo erotyczny obraz, można sobie wyobrażać w nieskończoność, jakie to kropelki na niej połyskują.
"zimna popielnica" - dobrze pokazuje pewien dramatyzm. Z jednej strony - kusi, a więc wabi do siebie, otwiera się, czeka. Niestety, to, co przyjmuje w siebie - to zaledwie popiół, resztki ognia, które są jakby poza opisywaną relacją ("zimna"). Smutne.
Dobry wiersz. Krótka forma, ale treści sporo.
Pozdrawiam,
Glo.
http://www.osme-pietro.pl/wiersze-biale ... 11846.html
Miło mi, że mój wiersz zainspirował.
Intrygująca jest Twoja peelka. Chłodna, daleka, ubrana w samotność.
"Zroszona orchidea" - bardzo erotyczny obraz, można sobie wyobrażać w nieskończoność, jakie to kropelki na niej połyskują.

"zimna popielnica" - dobrze pokazuje pewien dramatyzm. Z jednej strony - kusi, a więc wabi do siebie, otwiera się, czeka. Niestety, to, co przyjmuje w siebie - to zaledwie popiół, resztki ognia, które są jakby poza opisywaną relacją ("zimna"). Smutne.
Dobry wiersz. Krótka forma, ale treści sporo.
Pozdrawiam,

Glo.
Niechaj inny wiatr dzisiaj twe włosy rozwiewa
Niechaj na niebo inne twoje oczy patrzą
Niechaj inne twym stopom cień rzucają drzewa
Niechaj noc mnie pogodzi z jawą i rozpaczą
/B. Zadura
Niechaj inne twym stopom cień rzucają drzewa
Niechaj noc mnie pogodzi z jawą i rozpaczą
/B. Zadura
- Administrator
A ja odwrotnie. Chciałbym spłycić problem. PLka odzwyczaja się od palenia papierosów. Emocje, jakie to wywołuje są czasem skrajne. Burze emocjonalne, szukanie zastępczych podniet. Może bardzo wyszukanych...
- Ewa Włodek
a ja, torba jestem, że go nie wypatrzyłam! Moja cupla!!!Gloinnen pisze: Anastazja ma rację, wiersz "Kochanice" jest również na Ósmym.
oj, masz rację, Glo, te wszystkie, które mamy na myśli...Gloinnen pisze: "Zroszona orchidea" - bardzo erotyczny obraz, można sobie wyobrażać w nieskończoność, jakie to kropelki na niej połyskują.

z jednej strony - tak, jak piszesz, ale jeszcze jest druga strona - to wypalenie emocjonalne na skutek przeżyć, doświadczeń. I choć stać ją na stworzenie pozorów dobrej relacji, w rzeczywistości tej relacji nie ma, bo ona się nie angażuje. Już nie potrafi, już jej zwyczajnie - nie stać...Gloinnen pisze: "zimna popielnica" - dobrze pokazuje pewien dramatyzm. Z jednej strony - kusi, a więc wabi do siebie, otwiera się, czeka. Niestety, to, co przyjmuje w siebie - to zaledwie popiół, resztki ognia, które są jakby poza opisywaną relacją ("zimna"). Smutne.

no, Leszku, ależ Ty masz poczucie humoru!!! No, no!!!lczerwosz pisze: A ja odwrotnie. Chciałbym spłycić problem. PLka odzwyczaja się od palenia papierosów. Emocje, jakie to wywołuje są czasem skrajne. Burze emocjonalne, szukanie zastępczych podniet. Może bardzo wyszukanych...

a tak na marginesie - od palenia papierosów nie można się odzwyczajać, można albo przeciąć problem raptownie, albo - rzucać wielokrotnie! Wiem coś na ten temat, bo po 27 latach palenia 40 mocnych papierosów dziennie ("Visanty", zielone "Dunhille") - rzuciłam z minuty na minutę kawał czasu temu. I nie powiem, żebym czasem nie zatęskniła...

moi Drodzy, najpiękniej Wam dziękuję, ze wstąpiliście, daliście mojemu wierszowi Swój czas i podzieliliście się ze mną refleksjami...
całą masę serdeczności Wam posyłam...
Ewa
- skaranie boskie
- Administrator
Ewa wróciła do swojej dawnej formy.
Czy już wzięłaś rozwód z sonetami? Szkoda by było, choć ta dawna forma też niczego sobie.

Czy już wzięłaś rozwód z sonetami? Szkoda by było, choć ta dawna forma też niczego sobie.

Kloszard to nie zawód...
To pasja, styl życia, realizacja marzeń z dzieciństwa.
nie, Skaranie, to tylko mój kolejny "skok w bok". Ale wrócę, wrócę do sonetów...skaranie boskie pisze: Czy już wzięłaś rozwód z sonetami?

ślicznie Ci dziękuję, że wstąpiłeś, dałeś wierszowi czas i powiedziałeś miłe słowa...
moc serdecznego posyłam...
Ewa
- coobus
Soczyście, i nawet jeśli wytrawnie cierpko, smakuje tym bardziej.Polubiłem przyjętą przez Ciebie zasadę minimum słów, nawet jeśli sam jej nie stosujęEwa Włodek pisze:zroszona orchidea – tak wytrawnie cierpka.

” Intuicyjny umysł jest świętym darem, a racjonalny umysł - jego wiernym sługą." - Albert Einstein