Trynkiewicz wyszedł? Wina Tuska!

Moderatorzy: eka, Leon Gutner

Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
Gloinnen
Administrator

Re: Trynkiewicz wyszedł? Wina Tuska!

#11 Post autor: Gloinnen » 11 lut 2014, 20:59

ayalen pisze: czy jako matka, powierzysz swoje dziecku panu T.?
Nie, nie powierzyłaby, dlatego uważam, że powinien już 25 lat temu zawisnąć na stryczku.
Tak, w tym wypadku lepiej BYŁO zabić, niż teraz "niby" udzielać bezsensownej pomocy, ryzykując bezpieczeństwem publicznym, na dodatek rozmijając się z podstawowymi zasadami praworządności.
Natomiast nie mam wpływu na to, że w demokracji dochodzą do głosu racje tzw. większości, która w imię jakichś tam wyssanych z palca pseudowartości usiłuje przed tym stryczkiem ich ocalić. Nie mam wpływu na to, że Trynkiewicz został objęty amnestią.

W takich warunkach oczywiście niewiele możemy zrobić wobec zaistniałych faktów. Natomiast tak na dobrą sprawę bezprawne zamknięcie go w psychiatryku niczym nie różni się od linczu, bo jest dokładnie takim samym działaniem, podyktowanym takimi samymi pobudkami (strach, chęć odwetu) i mającym takie samo umocowanie - czyli praktycznie żadne. Równie dobrze grupa ludzi zaniepokojonych jego wyjściem na wolność mogłaby go napaść, związać i zamknąć w ciemnej piwnicy. Albo zabić. Bo dlaczego nie? Co byś im powiedziała?

I takie dywagacje o prawie, które nie powinno być "nad ludźmi" ale "dla ludzi" właśnie doprowadziły do tego, że Trynkiewicz wyszedł teraz na wolność. Bo ktoś kiedyś się nad nim zlitował, postanowiwszy być bardziej papieskim, niż papież i lepszym niż "bezduszne prawo skazujące na śmierć". I to się teraz mści, wymuszając kolejne absurdalne decyzje. Szkoda, że brakuje w tym wszystkim konsekwencji.
To trochę jak z tym przysłowiowym ciastkiem. Chcemy być wspaniałomyślni dla zwyrodnialców-zbrodniarzy - ale żeby przypadkiem nam nic nie groziło, w razie czego...

Najśmieszniejsze, że skoro mamy taką samowolkę, przyszłe nowe władze mogą równie dobrze (bez żadnej legitymacji prawnej) zdecydować o wypuszczeniu Trynkiewicza, z równą żarliwością, jak obecne szukają sposobu, aby go zamknąć w psychuszce. Bo skoro raz stworzono precedens - kto im zabroni?
Gadanie o pomocy biednemu, choremu człowiekowi o tyle mnie śmieszy, że nie bierzemy pod uwagę sytuacji, w której Trynkiewicz z tego psychiatryka jednak wyjdzie, bo ktoś kiedyś stwierdzi, że jednak może. Niekompetentny lub przekupiony specjalista, albo - właśnie władza, której z jakichś powodów będzie to na rękę.

Jedyne, co możemy zrobić, to wybierać takie władze - które nie dopuszczą do podobnych incydentów. Bez agitki, oczywiście, zakładam, że myśleć każdy potrafi.

Oczywiście, że polityka tutaj jest ważna. Sprawa Trynkiewicza jest sprawą polityczną, w tym sensie, że stawia pytania o nasz system prawny i jego przestrzeganie przez władze państwowe. I w tym sensie, że angażuje społeczeństwo w ważne wybory i w refleksję nad przyszłymi rządami, które musi wybrać.

Glo.
Niechaj inny wiatr dzisiaj twe włosy rozwiewa
Niechaj na niebo inne twoje oczy patrzą
Niechaj inne twym stopom cień rzucają drzewa
Niechaj noc mnie pogodzi z jawą i rozpaczą

/B. Zadura

szarobury

#12 Post autor: szarobury » 11 lut 2014, 21:10

ayalen pisze:Uhumm. Infantylna litoscia nazywasz pomoc czlowiekowi ktory jest chory, i ktory nie panuje nad jej objawami? Latwiej zabic niz pomoc? Bardzo humanitarne podejscie.
Glo, nie odpowiedzialas na moje pytanie. Nie mow mi.o calym spoleczenstwie, ja pytam konkretnie o Twoje dziecko?
Na takim myśleniu zasadzają się faszyzm, szowinizm, nacjonalizm. Tak samo traktowano Żydów w hitlerowskich Niemczech. Prawa? Jakie prawa? Przecież to tylko Żydzi!!!
Licząc na takie właśnie emocje, media rozdmuchują cały czas tę sprawę.
Ludzie się podniecają, a gazety i zliczenia reklam na stronach internetowych idą jak ciepłe bułki.

Pozdrawiam :)
dumała rada całą noc jak tu poskromić tego gbura
on rankiem przepadł taki los i taka kocia już natura
więc kiedy cię od głośnych braw rozbolą ręce uszy spuchną
to popatrz w lustro może masz na grzbiecie szarobure futro

ayalen

#13 Post autor: ayalen » 11 lut 2014, 21:20

No coz Glo - Ty jako matka mowisz nie. Ty jako czlowiek - mowisz tak. Skad ta ambiwalencja? Prawo jest dla Ciebie wazniejsze niz los Twojego dziecka? Innych dzieci? Bezduszne, martwe przepisy wazniejsze niz zycie?
Prosze uwzglednic, iz wiedza medyczna na temat zaburzen seksualnych jest dziedzina rozwijajaca sie intensywnie zwlaszcza w ostatnich latach, wiec nie mozna porownywac tego co wiedzielismy o pedofilii 25 lat temu, z tym co wiemy teraz. Prosze uwzglednic iz pedofilia jest patologia - rownoznaczna z choroba. Jak rozumiem - gdy nie wiadomo co zrobic z chorymi, nalezy ich albo powybijac, albo uznac za zdrowych. Tyle ze o kim to swiadczy? O chorych, o lekarzach, o politykach? O ludziach moze?
Szarobury, na jakim mysleniu, bo albo czytasz to co mowie - nie rozumiejac, albo rozumiesz jakos opacznie - prosze: w czym dostrzegasz szowinizm, nacjonalizmi i co tam jeszcze chcesz widziec? Konkretnie prosze.

Awatar użytkownika
Leon Gutner
Moderator
Kontakt:

#14 Post autor: Leon Gutner » 12 lut 2014, 9:52

Wiersz poczytałem z ciekawością . :)

Z uszanowaniem L.G.
" Każdy dzień to takie małe życie "

leongutner@osme-pietro.pl

szarobury

#15 Post autor: szarobury » 12 lut 2014, 9:57

Trynkiewicz nie zabijał z lubieżności, a z zemsty. Panika, że wyjdzie i będzie zabijał jest wyssana z palca przez media dla podgrzania nastroju grozy. Oczywiście, że nikt nie chciałby powierzyć swoich pociech pod opiekę takiego osobnika. W całej sprawie - optymistyczne są dwa akcenty - to, że sądy nie zamierzały sprostać zamówieniu politycznemu z najwyższych kręgów władzy i zachowały niezależność oraz przestrzegały litery prawa. Może tam na górze zakiełkuje wreszcie świadomość, że nie są władcami absolutnymi, a teka premiera czy ministra nie przebije pewnych granic.
Drugi nieco śmieszny akcent to to, że szarobury przewidział w tytule nawoływania PiS-u do dymisji po ewidentnej wpadce. Platforma rządzi od 7 lat więc jest tutaj najbardziej winna. A cała sprawa wróci w zbliżającej się wielkimi krokami kampanii wyborczej do sejmu.
Glo - Twoje zdanie na temat kary śmierci mnie przeraża i nie zgadzam się, żeby państwo mogło eksterminować swoich obywateli. W takich przypadkach chodzi o skuteczne odsunięcie chorych jednostek poza obręb społeczeństwa. Każde życie jest niewyobrażalną wartością samą w sobie.
Kara śmierci niesie za sobą nieodwracalne skutki. Czytałem właśnie wczoraj o śląskim wampirze - sprawie głośnej w latach 60. Skazano i zamordowano człowieka na podstawie domniemanego portretu psychologicznego sprawcy, na zamówienie ówczesnych władz. Kiedy w latach 90 wyszło szydło z worka, nie było czego naprawiać. Więc nawet jeden niewinnie skazany jest dla mnie wystarczającym argumentem przeciwko tej karze. W USA, gdzie taka kara obowiązuje, cudowne wyratowania od krzesła, czy rehabilitacje po wykonanym wyroku są na porządku dziennym.
Ayalen - myślenie, że drugi człowiek nie koniecznie musi mieć takie same prawa jak my, to właśnie jest szowinizm, bez względu na to czy jest Żydem, Turkiem, mordercą czy kimkolwiek innym.
Pozdrawiam wszystkich i dziękuję za wszystkie opinie, momentami nieważkie :)

ayalen

#16 Post autor: ayalen » 12 lut 2014, 11:04

Szarobury, wiec ja Ci nie powiem, czym wedlug mnie jest mysl ze czlowiek niewidomy moze miec takie same prawa na drodze jak widzacy. Poza tym cos Ci sie miesza - co wspolnego maja ludzkie nacje ze zdegenerowanymi osobnikami ktorzy zdarzaja sie w kazdej z nich? Cos bardzo naciagane te Twoje argumenty.
A przepraszam - pan.T z zemsty ZA CO zabil te dzieci?

niepozorny

#17 Post autor: niepozorny » 12 lut 2014, 19:14

szarobury pisze:
na tym kończę już i spadam
lecz pytanie wam zostawię
czy wciąż mamy państwo prawa
czy już tylko państwo prawie
Postawione pytanie jeszcze bardziej rozmydliło postawiony przez peela problem rozdmuchania przez media i polityków, ewidentnego zaniedbania przez władzę ustawodawczą jednego z elementów państwa prawa: ) wymóg podstawy prawnej (ustawowej) dla wszelkich działań państwa wobec obywateli (zasada legalności). Jeśli ten wierszyk miał być próbą ironicznego podejścia do znanego powiedzenia: "kowal zawinił, a cygana powiesili", to tytuł wiersza przerysowuje rzeczywistość. Sama treść to powtarzanie w zrymowanej formie puszczane i powielane przez "media ściekowe" plotki i "fakty prasowe" dla podbicia emocji.

Wracając do pytania na końcu, autor chyba na nie odpowiedział, może niewyczerpująco, ale co najmniej częściowo:
szarobury pisze:państwo musi być skuteczne
prawa słabych zdepcze siłą
Zamiast ciekawszego tematu o polskiej rzeczywistości - raczej brukowy temat. ;)
"Człowiek nie tylko powinien mieć poglądy, ale powinien umieć ich bronić" – Ewa Rubinstein.

szarobury

#18 Post autor: szarobury » 12 lut 2014, 20:44

Leon Gutner pisze:Wiersz poczytałem z ciekawością . :)

Z uszanowaniem L.G.
Dzięki, pozdrawiam, Leonie :)

Dodano -- 12 lut 2014, 21:51 --
ayalen pisze:Szarobury, wiec ja Ci nie powiem, czym wedlug mnie jest mysl ze czlowiek niewidomy moze miec takie same prawa na drodze jak widzacy. Poza tym cos Ci sie miesza - co wspolnego maja ludzkie nacje ze zdegenerowanymi osobnikami ktorzy zdarzaja sie w kazdej z nich? Cos bardzo naciagane te Twoje argumenty.
A przepraszam - pan.T z zemsty ZA CO zabil te dzieci?
Płacimy podatki na utrzymanie armii urzędników, całego tego cyrku - prokuratury, sądów, zarządów, okręgów, limuzyny, sekretarki, skórzane fotele, itd. Obowiązkiem tych ludzi jest nie czytanie sondaży i brukowców, tylko działanie w myśl odpowiednich ustaw, i kiedy swoje nieróbstwo próbują nadrobić sb-cką ściemą to ja jako obywatel, który płaci i wymaga mówi - NIE. Za ułamek tej kwoty, którą wydajemy na tych kolekcjonerów zegarków, wynajmijmy mafię, niech odstrzeli na ulicy w biały dzień każdego pedofila i zbrodniarza. Będzie taniej, może podatki spadną do 10% jak w Rosji? Nie - dla chorych osobników na naszych ulicach, ale odseparowywanych zgodnie z prawem, na które wszyscy płacimy. Pozdrawiam

Dodano -- 12 lut 2014, 21:56 --

niepozorny - nie rozumiem
obiecałem Glo schować pazurki i zamierzam dotrzymać obietnicy
a ty kolego lądujesz wśród tych, których komentarze mi się nie wyświetlają
więc możesz sobie darować przyszłe zaczepki

a na marginesie, artystycznie oczywiście, że rymowanka nie najlepsza, szarobury nie ma tutaj złudzeń i przerośniętych wyobrażeń

żegnam ozięble

niepozorny

#19 Post autor: niepozorny » 12 lut 2014, 21:13

szarobury pisze:
niepozorny - nie rozumiem
obiecałem Glo schować pazurki i zamierzam dotrzymać obietnicy
a ty kolego lądujesz wśród tych, których komentarze mi się nie wyświetlają
więc możesz sobie darować przyszłe zaczepki
Teraz ja nie bardzo rozumiem, o jakie przyszłe zaczepki chodzi? Zabronione są komentarze? Jakieś specjalne uczulenie na mnie? ;)
"Człowiek nie tylko powinien mieć poglądy, ale powinien umieć ich bronić" – Ewa Rubinstein.

szarobury

#20 Post autor: szarobury » 12 lut 2014, 23:33

zadziorny czy jakoś tak się nazywasz, tak jak pisałem twój post mi się nie wyświetla
więc daruj sobie swoje ciężkie trudy
dla mnie przestałeś istnieć na tym portalu i tyle
:jez: :jez: :jez: :jez: :jez: :jez: :jez: :jez: :jez: :jez: :jez: :jez: :jez: :jez: :jez: :down:

ODPOWIEDZ

Wróć do „TRADYCYJNE FORMY RYMOWANE”